İsrail’in ateşkes oyunu ortaya çıktı: Savaştaki başarısızlığın bahanesi oldu

Gazze Şeridi’ne bomba yağdıran İsrail’in yeniden ‘’insani ara’’ya sığınması tartışma yarattı. Tel Aviv yönetiminin uluslararası tepkiler, sahadaki başarısızlık ve iç karışıklık sebebiyle 1 haftalık ateşkes yapmaya hazırlandığı ifade ediliyor.

21.12.2023-10:45 - (Son Güncelleme: 21.12.2023-17:47)

İsrail ordusu, 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne yaptığı saldırıları sürdürüyor. Şimdiye kadar 20 bine yakın sivilin hayatını kaybetmesine sebep olan İsrail, giderek daha başarısız hale gelen savaş grafiklerini tersine çevirmek için yeniden insani ateşkesi gündemine aldı. 

Bilindiği üzere Hamas ile İsrail arasında 24 Kasım - 1 Aralık tarihleri arasında da geçici ateşkes uygulanmıştı.

İsrail yeniden ateşkese sığındı

Sabah’ın yer verdiği habere göre; 1 haftalık geçici ateşkesin ardından İsrail bu kez de Gazze Şeridi'nin güneyine yönelik soykırıma geçti. Ancak İsrail'in işlediği savaş suçlarına son günlerde küresel çapta tepkiler artmaya başladı.

İsrail'e sonsuz destek sağlayan ABD ve Batılı ülkeler bile sivil ölümlere dikkat çeker oldu. Uluslararası baskıların yanı sıra işgal kuvvetleri sahadaki katliamlarına rağmen 75 gündür istedikleri başarıyı elde edemedi.

"Hamas'ı bitirme" vaadiyle yola çıkan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savaş Kabinesi bu noktadan çok uzakta. Ayrıca Savaş Kabinesi birbirine girdi.

İsrail Ateşkes

Beni tehdit etmeyin

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'nin Ulusal Güvenlik Bakanı İtamar Ben Gvir'e "Beni tehdit etmeyin" diye bağırdığı ortaya çıktı. Tüm bunlara ek olarak işgal askerlerinin sahadaki kayıpları da her gün artıyor.

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne saldırı başlattığı 7 Ekim'den bu yana öldürülen İsrail askerlerinin sayısı 134'ü Gazze'deki çatışmalarda olmak üzere 466'ya yükseldi.

İsrail iç kamuoyunda Netanyahu'ya karşı özellikle rehineler üzerinden de istifa baskıları zirve yaptı.

40 rehine için 1 hafta insani ara

Çıkmaza giren İsrail, çareyi bir kez daha 'insani ara'da arıyor. İsrail basını, Tel Aviv yönetiminin Hamas'ın Gazze Şeridi'ndeki 40 esirin serbest bırakılması karşılığında en az 1 hafta çatışmalara "insani ara" verilmesi önerisinde bulunduğunu yazdı.

Walla News isimli internet sitesinde yer alan ve adı açıklanmayan İsrailli yetkililere dayandırılan habere göre, Tel Aviv yönetimi, Hamas ile yeni bir esir takası mutabakatına varılması için önerisini Katar'a iletti.

Tel Aviv, yeni bir mutabakata varılması halinde İsrail hapishanelerindeki Filistinli esirlerin bir kısmının da serbest bırakılması teklifinde bulundu.

24 Kasım - 1 Aralık arasındaki anlaşmada 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir serbest bırakılmıştı. Hamas'ın elinde 130 İsrailli rehine var.

Netanyahu yolsuzluk soruşturmasını örtmek istiyor

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Gazze Şeridi'ndeki savaşla meşguliyet bahanesiyle yolsuzluk suçlamalarıyla ilgili yargılanmasını ertelemeye çalıştığı ileri sürüldü.

İsrail'in Kanal 13 televizyonunun haberinde, "Başbakan Netanyahu yıllardır ceza davasıyla aynı anda ülkeyi yönetebileceğine dair söz vermişti. Ancak bu gece savcılıktan yargılanmasıyla ilgili bazı önemli delilleri saklamasını istediği ortaya çıktı." denildi.

İsrail Gazze

İsrailli gazeteci: 100 bin Filistinliyi öldürmeliydik

İsrail'in Channel 13 kanalındaki bir programa katılan Zvi Yehezkeli, bir kez daha ülkesinin vahşetini gözler önüne serdi. Sözde gazeteci Zvi Yehezkeli, "Gazze saldırılarının başında 100 bin Filistinliyi öldürmeliydik" dedi.

BMGK’da 3. erteleme

BM Güvenlik Konseyi'nde pazartesi gününden beri iki kez ertelenen Gazze oylaması anlaşma sağlanamadığı için dün üçüncü kez ertelendi. Kaynaklar, ABD'nin Gazze'de insani yardımların engelsiz erişimi için çatışmalara ara verilmesi talep edilen karar tasarısına ikna olmadığını aktardı.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal