İtalya Kızıldeniz misyonuna katılıyor: Ülke muhalefetinden tepki yağdı

ABD liderliğindeki Kızıldeniz misyonuna İtalya da katılıyor. Muhalefetin sert tepki gösterdiği karara, "Bizi başka bir çatışmanın içine sürüklüyorlar." yorumu yapıldığı öğrenildi. İşte detaylar...

20.12.2023-16:17 - (Son Güncelleme: 20.12.2023-17:55) İtalya Kızıldeniz misyonuna katılıyor: Ülke muhalefetinden tepki yağdı

İtalya da Kızıldeniz misyonuna katılıyor. Kızıldeniz'de gemilere yönelik saldırılara karşı ABD liderliğinde oluşturulan çok uluslu güvenliği sağlama misyonuna bir fırkateyn ile katılacağı bildirildi.

İtalya da ABD ile iş birliği yapacak

İtalyan basınında yer alan haberlere göre, Savunma Bakanlığı, İtalyan Donanmasında görev yapan FREMM sınıfı Virginio Fasan fırkateynini, Yemen'deki Husilerin gemilere yönelik saldırılarına karşı ABD liderliğinde oluşturulan çok uluslu misyon kapsamında Kızıldeniz'de konuşlandırma kararı aldı. Fasan fırkateyninin normalde şubatta Aden Körfezi ve Hint Okyanusu'nda deniz korsanlarına karşı mücadeleyi destekleme operasyonu "Atalanta"ya gitmesinin planlandığı ancak öncesinde Kızıldeniz'deki bu misyona katılacağı ifade edildi.

Muhalefette savaş isyanı

İtalya'nın fırkateyn gönderme kararının, Savunma Bakanı Crosetto'nun, Amerikalı mevkidaşı Austin ile dünkü görüşmesinin ardından gerçekleşti. Crosetto'nun, fırkateyn gönderme kararının arkasında, Kızıldeniz rotasını koruyarak ham madde piyasasında fiyatların artışını önleme amacı olduğunu söylediği kaydedildi.  Muhalefet partilerinden 5 Yıldız Hareketinin (M5S) lideri Giuseppe Conte ise Kızıldeniz'e fırkateyn gönderme kararını eleştirerek "Bizi başka bir çatışmanın içine sürüklüyorlar." yorumunu yaptı. 

İsrail’i hedef alacaklar

Yemen'deki Husilerin lideri Abdulmelik el-Husi, 14 Kasım'daki televizyon konuşmasında, Kızıldeniz'de İsrail gemilerini hedef alabilecekleri tehdidinde bulunmuştu. Husilerin askeri sözcüsü Yahya Seri de 19 Kasım'da Sosyal Medya hesabından yaptığı açıklamada, İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına tepki olarak, İsrail bandıralı her türlü gemiyi hedef alacaklarını duyurmuştu.

3 İHA düşürülmüştü

Kızıldeniz'in güneyinde ABD donanmasına bağlı "USS Carney" destroyerinin ticari gemilerin yardım çağrısına yanıt verdiği aktarılan açıklamada, destroyerin gemilere yardım ederken kendisine doğru ilerleyen 3 İHA'yı düşürdüğü ifade edilmişti. Mısır'ın Süveyş Kanalı İdaresinden dün yapılan açıklamada, 19 Kasım'dan bu yana 55 geminin rotasının Babu'l Mendeb Boğazı yerine Afrika'nın güney ucundaki Ümit Burnu'na yönlendirildiği bildirilmişti.

(AA)


Abdullah Şaşkın
abdullahsaskin@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal