İsrail ile Fas Mutabakat Zaptı İmzaladı

İsrail ile Fas arasında yapılan mutabakat zaptının imzalandı. İki ülke arasında yapılan anlaşmanın savunma alanında olduğu belirtildi.

24.11.2021-17:41 - (Son Güncelleme: 24.11.2021-18:01) İsrail ile Fas Mutabakat Zaptı İmzaladı

İsrail ile Fas arasında yapılan mutabakat zaptının savunma alanında olduğu bildirildi. İki ülkenin yaptığı anlaşma sonucunda İsrail, Fas’ta silah satışı yapabileceği belirtildi. 

Fas ziyareti sırasında İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, iki ülke arasında savunma alanında mutabakat zaptı imzalayarak silah ticaretinin önünün açtığı açıklandı. 

İsrail’in Fas ile yaptığı anlaşmada ‘iki ülke arasındaki savunma ilişkilerinin tanımlanması ve gelecekteki iş birliği için somut bir zemin oluşturduğu’ belirtildi. 

Gantz, devlet ilişkilerini normalleştirme adına anlaşma imzalayan Birleşik Arap Emirlikleri(BAE), Bahreyn, Fas ve Umman ülkeleri arasından ilk olarak Fas’ı ziyaret etti. 

İmzalanan anlaşma sonucunda savunma kurumları, iki ülke için karşılıklı istihbarat, endüstriyel iş birliği, askeri eğitim ve daha birçok alanda artırılmış bir iş birliğine gidilmesi konusunda imkan verileceğini açıkladı. 

Bakanlıktan yapılan açıklamada, İsrail-Fas arasında karşılıklı ekonomik bakımdan da iş birliğinin olduğunu vurgulayarak, iki ülke ilişkilerinin bu anlaşma da önemli olduğu aktarıldı. 

İSRAİL İLK KEZ ARAP ÜLKESİ İLE ANLAŞMA YAPTI

İsrail Savunma Bakanı Gantz, İsrail Kamu Yayın Kuruluşu'na (KAN) yapılan anlaşma ile ilgili olarak iki ülkenin savunmaya ilişkin tüm alanları kapsadığını ve ilişkilerin farklı alanlarda da gelişme sağlayacağından memnuniyet duyduğunu açıkladı. Fas ile yapılan mutabakat anlaşması sonrasında Times of Israel gazetesi, ‘İsrail'in ilk defa bir Arap ülkesiyle böyle bir anlaşma imzaladığını’ yazdı.

GANTZ 5. MUHAMMED'İN MEZARINI ZİYARET ETTİ

İsrail’in Savunma Bakanı Gantz, haftanın ikinci günündeki programına Fas’ın kurucu kralı olan 5’inci Muhammed’in bulunduğu mezarlığı ziyaret ederek başladığı görüldü. 

Gantz’ın, ziyaret sonrasında sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Önemli Fas ziyareti, 5. Muhammed'in mezarına ziyaretle başladı. Buraya çelenk bıraktım ve ziyaretçi defterini imzaladım." İfadelerini kullandı. 

FAS İLE İSRAİL İLİŞKİLERİ GÜÇLENDİRDİ

Filistin ile İsrail arasında yapılan Oslo Anlaşması’nın ile Rabat ile Tel Aviv arasındaki düşük düzeyli ilişkiler başlamış ancak bu durum 2. İntifada'nın patlak vermesi ile 2002 yılında Fas bu ilişkileri durdurmuştu. 

Fas Kralı 6. Muhammed 10 Aralık 2020 tarihinde İsrail ile olan ilişkilerinin yakın zamanda düzeleceğini bildirmişti. Sonrasında açıklamanın yapıldığı aynı gün içinde ABD’nin eski başkanı Donald Trump, iki ülke arasında tam diplomatik ilişki kurulmasına yönelik anlaşma yaptıklarını ve Batı Sahra’da Fas'ın hakimiyetini kabul ettiklerine dair bir bildirge imzaladığını açıklamıştı. 

Bunun ardından Fas ve İsrail diplomatik ilişkilerini normalleştirmek adına 22 Aralık 2020'de 4 adet anlaşma imzalamıştı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal