İslam Memiş, piyasalar hakkında konuştu ve yarını işaret etti!

Döviz hareketleri ve altında yaşanan son gelişmelerin üzerine Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş’ten kritik açıklamalar geldi. İslam Memiş fiyatlar konusunda yarına vurgu yaparken, “Tam ters rüzgârı bu hafta görebiliriz” ifadesini kullandı. İşte piyasalarla ilgili son dakika gelişmeleri..

16.05.2022-14:06 - (Son Güncelleme: 16.05.2022-16:52) İslam Memiş, piyasalar hakkında konuştu ve yarını işaret etti!

Altın fiyatları düşüş seyrinde ilerlerken dolar/TL kuru yükselişini bu hafta başlangıcında da sürdürüyor. Geçtiğimiz hafta ABD'de açıklanan enflasyon verilerinin beklenenden daha yukarı bir seviyede gelmesi ülke merkez bankasının daha net ve keskin bir şekilde faiz artırımı yapmak zorunda kalması ve ekonomiyi resesyona sürüklemesi endişelerinin de tetiklenmesini beraberinde getirdi. Hal böyle olunca Çin’de koronavirüs salgını önlemleri ve Avrupa’yı son derece yakından etkileyen Rusya Ukrayna arasındaki savaşın getirdiği belirsizlikler yatırımcıların piyasaya olan güvenini ve varlıklara olan yatırımlarını değiştirdi.

İslam Memiş, piyasalar hakkında konuştu ve yarını işaret etti!

Amerikan Merkez Başkanı Başkanı Powell'ın "ekonomide yumuşak iniş" ifadesiyle cuma günü tepki alımları gelse de tüm bu gelişmeler pay piyasalarında geçtiğimiz hafta satışların artmasına ve dolara olan talebin kuvvetli seyretmesine sebep oldu.

Dolar 15,55’in üzerine çıktı

Yaşanan son gelişmelere beraber 8 gündür yukarı yönlü seyreden dolar/TL KKM’nin duyurulduğu 20 Aralık tarihinden bugüne kadar ilk defa 15,60'a dayandı. Yine aynı zamanlarda euro/TL ise 16,20'nin üzerindeki takibini sürdürüyor. Euro/TL, yeni haftanın ilk dakikalarında 16,27 seviyelerine kadar çıktı.

Altın kritik seviyenin altına geriledi

Kuvvetlenen dolar talebinin etkisiyle düşüş yönüne geçen altının ons fiyatı ise geçtiğimiz hafta bir önceki hafta kapanışına oranla yüzde 3,8 oranda değer kaybetti. Altının ons fiyatı 1800 dolarlık noktaların aşağısına düşerek 31 Ocak’tan bu yana gördüğü en düşük noktaya geldi. 

İslam Memiş’ten yeni altın ve dolar yorumu

Öte yandan piyasada yaşanan son gelişmeler hakkında açıklamalarda bulunan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “Döviz ve gram bazında emtia fiyatlarında bakıldığında televizyonda gördüğünüz rakamlar geçerli değil. Dolar/TL kuru haftanın ilk işlem gününde 15,50 lira seviyesinde. Dolar değer artışına ve güçlü duruşuna devam ediyor. Dolar endeksinin yükselmesi bizim gibi ülkelerde dolar kurunu yükselten faktörler arasında. Değer artışının yıl sonuna kadar devam edeceğinin işaretini veriyor. 15,50 olan dolar/TL kuru Kapalıçarşı piyasasında 15,58 lira. Gram altın fiyatı ise ekranda 900, serbest piyasada 920 liraya alıcı buluyor. Ekrandaki gibi alıp, serbest piyasadaki rakamlara satacaksınız. Mantık bu olmalı.” ifadelerini kullandı.

İslam Memiş, piyasalar hakkında konuştu ve yarını işaret etti!

Doların karşısındaki enstrümanlar

“Altının ons fiyatı ciddi bir baskılanma, ciddi bir düşüş trendinde” şeklinde konuşan İslam Memiş açıklamalarına şöyle devam etti:

 “Geçen haftaki silkeleme operasyonu ile birlikte ons altında sert düşüşler gördük. Doların güçlü olmasından dolayı emtialar bugün de baskı altında kalabilir. Ancak yarından itibaren dolar endeksinde Cuma gününe kadar gerileme, dolar tarafında gerileme, altının ons fiyatında yukarı yönlü ataklar bekliyorum. Yani doların karşısında hangi enstrümanlar varsa yukarı yönlü ataklar bekliyorum. Tam ters rüzgârı bu hafta görebiliriz. O yüzden bu hafta dolar yatırımcısı dikkat etmeli.”

Tarık Bulduk
tarikbuldk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal