İskoçya'da Osmanlı Eserleri Çatı Katında Keşfedildi!

İskoçya'da nesillerdir aynı ailede olan evin çatısında beş Osmanlı padişahının yağlı boya tablosu bulundu. İşte detaylar...

16.01.2022-16:31 - (Son Güncelleme: 16.01.2022-16:39) İskoçya'da Osmanlı Eserleri Çatı Katında Keşfedildi!

Osmanlı tabloları Dünyanın birçok yerinde sergileniyor. Son gelen bilgiler ise İskoçya'da bir ailenin çatı katında Osmanlı padişahlarının 400 yıllık tablolarının olduğu.

İskoçya'da nesillerdir aynı ailede olan evin çatısında beş Osmanlı padişahının yağlı boya tablosu bulundu. Eserlerin 17'nci yüzyılda yapıldığı tahmin ediliyor. Tablolar Kanuni Sultan Süleyman, 1. Bayezid, 1. Mehmet, 2. Murat, 2. Bayezid ve Timur'a ait.

İskoçya'nın Jedburgh kasabası çevresinde 18. yüzyılın sonlarına doğru yapılan ve nesillerdir aynı aileye ait olan bir evin çatı katından önemli sanat eserleri bulundu. BBC'nin haberine göre çatıda başta Kanuni Sultan Süleyman olmak üzere 1. Bayezid, 1. Mehmet, 2. Murat ve 2. Bayezid'e ait yağlı boya tabloları bulundu. Aynı koleksiyonda, Timur İmparatorluğu'nun kurucusu Timurlenk'in de bir tablosu olduğu ortaya çıktı. Sotheby's müzayede evi, tabloların 17. yüzyılda yapıldığını ve neredeyse 100 senedir gün yüzüne çıkmadığını açıkladı.


1723 YILINDA ORTAYA ÇIKTI

Tabloların bulundukları malikaneye gelmeden önce Edinburgh'taki Newbattle Abbey'de 1700'lü yıllara kadar sergilendiğine ilişkin kayıtlara ulaşıldı. Newbattle Türkler'i olarak satışa çıkarılan koleksiyonun, aile tarafından 1723 yılında satın alındığı ortaya çıktı.


KOLEKSİYON 1.2 MİLYON TL DEĞERİNDE

Portrelerin bulunmasının 'müthiş bir keşif' olduğunu söyleyen İskoçya müdürü David Macdonald, müzayede evi koleksiyona 50 ila 70 bin sterlin (1.2 milyon TL) arasında fiyat biçiyor. Aynı müzayede evi, geçen yıl bir başka Kanuni tablosunu 350 bin sterline satmıştı.

KANUNİ TABLOSUNDA '43'ÜN SIRRI

Kanuni'ye ait tabloda 43 sayısı yer alıyor. Padişahın Irak'ı Osmanlı topraklarına kattığı seferdeki yaşına atıf için bu sayının koyulduğuna inanılıyor. Tabloların kim veya kimler tarafından yapıldığı ise açıklanmadı.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal