Osmanlı Askerinin 106 Yıllık Emaneti Türk Yetkililer Tarafından Teslim Alındı!

Osmanlı askerinin 106 yıllık emanetini Kudüs Büyükelçisi Ali Rıza Demirer Alul ailesinden teslim aldı. Teslim sonrası tören yapıldı.

04.11.2021-16:48 - (Son Güncelleme: 04.11.2021-16:57)

Filistin'de yaşayan Alul ailesi, Birinci Dünya Savaşından beri nesilden nesile devrettiği Osmanlı askerinin emanetini Kudüs Başkonsolosu Ahmet Rıza Demirer'e teslim etti.

Ailenin bildiklerine göre, emanetin verilme zamanı 1915'li yıllara dayanıyor. Birinci Dünya Savaşı sırasında Filistin'den başka bir cepheye sevk edilen Osmanlı askeri, birikmiş parasını bir beze sararak bölgenin güvenilir esnaflarından Rüşdü Efendi'ye bırakmış. Osmanlı askeri emanetinin üstüne şu notu bıraktığı detayı verildi;  "Dönebilirsek alırım"

KİMLİĞİ VE NERELİ OLDUĞUNU BİLİNMİYOR

Parayı bırakıp giden ve bir daha geri dönemeyen Osmanlı askerinin emanetini saklayan, Rüşdü Efendi ve torunları askerin torunları veya kendisi döner emanetin sarılı olduğu bez parçasını bile açmamışlar.

PARALAR OSMANLI DÖNEMİNDEN KALMA

Alul ailesinin sakladığı ve yıllardır büyük bir titizlikle korudukları emanet, 10 adet Osmanlı yarımşar lirası, 117 adet bir lira, 5 adet beşer lira içerdiği belirtilirken, toplam para miktarı ise 147 Osmanlı lirası olarak açıklandı.

TÜRK BÜYÜKELÇİ EMANETİ TESLİM ALDI

Alul ailesi ile temasa geçen Türkiye'nin Kudüs Başkonsolosu Ali Rıza Demirer, yapılan törenle emaneti geçtiğimiz gün teslim aldı. Teslim töreni sonrası Türk yetkililer, Alul ailesi ve Filistin Dışişleri Bakanı ile birlikte önce İstiklal Marşı daha sonra ise Filistin Marşı okundu. Marş okunması sonrası ölen şehitler için dualar edildi.

BÜYÜKELÇİ EMANETİ TESLİM ALDIĞI İÇİN GURURLU

Kudüs Başkonsolosu Ali Rıza Demirer, emanet tesliminin Türkiye-Filistin ilişkileri açısından önemli olduğunu belirtirken emanetin kendi döneminde teslim alındığı için gururlu olduğunu belirtti. Demirer sözlerine şu şekilde devam ettirdi; "Bizler için, Filistinliler için, kardeşliğimiz için önemli bir gün. Çünkü bu emanet bizim ortak tarihimize ve son yüz yılda yaşadığımız olaylara şahitlik eden bir emanettir. Bu emanet bizim için burada, kardeşliğimiz ötesinde birlikteliğimizi korumanın bizler için bir namus borcu olduğunu gösteriyor çünkü bu aile bir Türk Osmanlı askerinin bıraktığı emaneti 106 yıldır sahibi gelip teslim alacak diye sabırla beklemiştir."

EMANETCİNİN AİLESİNİN BULUNMASI MÜMKÜN DEĞİL

Emaneti veren kişinin kimlik bilgilerinin bilinmediğini belirten Büyükelçi Demirer, Emaneti veren kişinin ailesini bulmanın imkansız olduğunu belirterek şu sözlere yer verdi; "Tabii (Osmanlı askerinin) kendisini bulmak, ismini bulmak, mirasçılarını bulmak mümkün olmadığı için biz Türkiye olarak Türk hükümeti adına bu emaneti teslim alıyoruz ve bunu onlar nasıl koruduysa biz de öyle koruyacağız. Bu emanetin, bu dostluğun, bu tarihin simgesi olması için söz veriyoruz." 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal