İskender Füzesi nedir, hangi ülkeye ait, özellikleri nelerdir? Belarus'tan Ukrayna'ya atılan füze hakkında bilgiler

Ukrayna’nın Belarus topraklarına atılan İskender Füzesi gündemin üst basamaklarını meşgul etmeye devam ediyor. Belarus’tan Ukrayna’ya atılan füze hakkında bilgiler edinmek isteyen insanlar internet üzerinden araştırmalarına devam ediyor. Peki İskender Füzesi nedir, hangi ülkeye ait, özellikleri nelerdir? İşte tüm detaylarıyla İskender Füzesi...

01.03.2022-18:25 - (Son Güncelleme: 01.03.2022-18:26) İskender Füzesi nedir, hangi ülkeye ait, özellikleri nelerdir? Belarus'tan Ukrayna'ya atılan füze hakkında bilgiler

Dünya gündeminin birinci sırasında yer alan Rusya - Ukrayna savaşı devam ederken Ukrayna’nın Belarus topraklarına attığı ‘’İskender Füzesi’’ adı verilen bir füze fırlattığını açıklaması insanların gündemini sarstı. Bu haberle birlikte İskender Füzesi nedir, hangi ülkeye ait, özellikleri nelerdir? gibi sorular insanların arama motorları üzerinden en çok araştırdığı sorular arasında yer alıyor.

İskender Füzesi Nedir?

Rus patentine sahip olan İskender Füzesi, kısa menzile sahip olan balistik bir füze sistemi anlamına gelmektedir. Termobarik, misket bombası, sığınak delici ve radarsavar özelliklerine sahip savaş başlıkları bulunan İskender Füzesi aynı zamanda nükleer başlık taşıma özelliğine sahiptir. İskender OTRK’nın gelişmesi için KPSS Merkez Komitesi ve SSCB Bakanlar Konseyi’nin 21.12.1988 tarihinde çalışmalarına başladığı bir füze sistemidir. Makine Mühendisliği Tasarım Bürosu’nun (S.P. Nepobedimıy’ın çabalarıyla geliştirilen İskender Füzesi son halini 11 Ekim 2011 tarihinde almıştır.

İskender Füzesi Özellikleri Nelerdir?

Düşman hedeflerle çatışma amacıyla tasarlanan ve nükleer başlık taşıma özelliğine sahip olan İskender Füzesi’nin hedef alabileceği unsurlar ise şu şekilde:

Hedef Unsurları

- Hava savunma sistemleri

- Füze savunma sistemleri

- Komuta merkezleri ve iletişim merkezleri

- Uçaklar

- Helikopterler

- Teçhizat depolama alanları

- Operasyonel ve taktik füze sistemleri

- Çoklu fırlatma roket sistemleri

- Gemiler

Özellikleri

İskender Füzesi’nin kendisi ve onu taşıyan araçların özellikleri de insanların merak ettiği konular arasında yer alıyor. İşte merak edilen özellikler:

Düzenleme ve Bakım Makinesi

Füzelerin ve cihazların rutin bakımını yaklaşık 20 dakika içerisinde gerçekleştiren bir makinedir. Yaklaşık 13,5 ton ağırlığında bulunan bu makinenin otomatik rutin denetim süresi 18 dakikadır ve makineyi 2 kişi kullanmaktadır.

Bilgi Hazırlama Noktası (PPİ) (9S920, KAMAZ 43101)

Füze sisteminin hedef aldığı koordinatların girildiği bölüm olan bilgi hazırlama noktası cihazı bir uydu, uçak veya İHA farketmeksizin her türlü unsurun koordinatlarını belirleyebilir.

Yaşam Destek Aracı

Askeri unsurların barınma, dinlenme ve yemek gibi ihtiyaçlarını gidermesi amacıyla tasarlanan yaşam destek aracında 6 vagon tipi rıhtım, 2 kilitli dolap, gömme dolaplar ve açılır pencere bulunmaktadır. Ev tedarik kısmında ise 2 kilitli dolap, 300 litrelik depolu bir su besleme sistemi, su ısıtma tankı, katlanır bir kaldırma masası, su pompası, tahliye sistemi, lavabo, giysi ve ayakkabıların saklanması amacıyla bir kurutucu yer almaktadır.

İskender Füzesi’nin savaş özellikleri ise şunlardır:

Olası dairesel sapma:

10–30 m (kullanılan yönlendirme sistemine bağlı olarak); 5–7 m ("Iskander-M" korelasyon güdümlü bir füze kullanarak).

Füze fırlatma ağırlığı:

3800 kg.

Savaş başlığı ağırlığı:

 480 kg.

Uzunluk:

7,3 m.

Çap:

920 mm.

Yörüngenin ilk bölümünden sonra roket hızı:

 2100 m/s[21]. Uçuş sırasında maksimum aşırı yükler 20-30G'dir (roket uçuş sırasında hem yükseklik hem de uçuş yönünde manevralar). Maksimum yörünge yüksekliği - 100 km'den fazla

Minimum hedef vuruş aralığı:

 50. Maksimum hedef imha menzili: 500 km İskender-K (2500 km'ye kadar P-500 seyir füzesi ile).

Rehberlik:

 INS, GLONASS, optik arayıcı.

İlk füzeyi fırlatma süresi

: 4-16 dakika.

Fırlatmalar arasındaki aralık:

 1 dakika (iki füzeli bir 9P78 fırlatıcı için).

Çalışma sıcaklığı aralığı:

 -50 °C ila 50 °C

Hizmet ömrü:

Sahada 3 yıl olmak üzere 10 yıl.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal