Işık Şiddeti Nedir?

Günümüzde ışık şiddeti pek çok alanda dikkat edilmekte olan konulardan biridir. Peki, Işık şiddeti birimi nedir? Işık şiddeti birimi nedir?

16.05.2021-15:33 - (Son Güncelleme: 02.02.2022-17:39) Işık Şiddeti Nedir?

Işık şiddeti, bir ışık kaynağı içerisinden birim katıaçından yayılan ışık akısının bir ölçü birimidir. Işık akısı ifadesi kullanıldı zaman, söz konusu kaynaktan yayılan toplam akı, ışık şiddeti dendiği zamansa bir steradyanlık katı açı içerisinde bulunan akı ifade edilir. MKS sistemindeki ışık akısının birimi lumen, ışık şiddetinin birimiyse candela, ya da Türkçe söyleniş şekli ile kandela'dır.

NEDİR?

Işık şiddeti, fizik biliminde ve günlük hayatımızda yer alan herhangi bir ışık kaynağı içinden birim katı açı içinde yayılan ışık akısının ölçüsü olarak ifade edilmektedir. Işık akısı ifadesi kullanıldığında da, kaynaktan yayılmakta olan toplam akı anlamına gelirken, ışık şiddeti dendiğinde ise bir steradyanlık katı açının içerisinde yer bulan akı anlamına da gelir.

BİRİMİ NEDİR?

Işık akısının birimi günümüz bilim dünyası içerisinde lumen, ışık şiddetinin birimi ise günümüz bilim dünyasında candela biçiminde bilinmektedir. Bu ifadeye göre ise aydınlanma şiddeti ile ışık şiddeti arasında yer bulan ilişki bu şekilde olur. D ışık kaynağı ile yüzey arasında yer bulan uzaklık, θ ışık kaynağı içerisinden gelen ışınların yüzeyin normali ile birlikte yapmış olduğu açı olmaktadır. Dolayısı ile de aydınlanma şiddetleri, ışık kaynağından uzaklığa ve bununla birlikte ışınların ilgili yüzeye düşme açısına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Bu ifadeye ek olarak bir lümenlik (lm) olan aydınlatma gücü aslen bir metrekarelik alanı eşit bir biçimde aydınlattığı zaman aydınlatma şiddeti de tam olarak bir lüks olur. Bir ışık kaynağı ile birlikte kaynağın aydınlatmış olduğu alanlar arasında yer alan aydınlatma gücü, lüks (lx) birimi kullanılarak hesaplanıp ölçüm işlemi yapmaktadır.

Işık şiddeti

SEMBOLÜ NEDİR?

Günümüz koşullarında ışık akısı birimi olan lumen lm ile birlikte ışık şiddeti birimi olan kandela ise cd ile ifade edilir. Işık şiddeti herhangi bir ışık kaynağının sadece bir yönde yaymakta olduğu ışık miktarı anlamına da gelmektedir. Işık şiddetinin birimi olan candela (kandela) değeri herhangi bir ışık kaynağının da aynı zamanda ne kadar fazla parlak olduğunu belirtmektedir. Tüm bunlara ek olarak Kandela, günümüzde cd kısaltması ile ifade edilirken rakamsal değerlerden sonra eklenir. Örnek ifade edilişi; 100 cd, 200 cd. 1 000 cd ve ya 4 000 cd şeklinde olmaktadır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal