İş Yaşamında Japonların 5S Metodu Nedir?

Japonların 5S metodu nedir? Bu metot ne işe yarar? Hangi alanlarda kullanılır? 5S metodunun faydaları nelerdir? İşte, merak edilen soruların yanıtları...

29.05.2021-13:51 - (Son Güncelleme: 29.05.2021-14:08) İş Yaşamında Japonların 5S Metodu Nedir?

Japonlar, iş disiplini ve istikrarları ile bilinmektedir. Yaptıkları işe ekstra önem ve saygı gösteren Japonlar, hemen her alanda olduğu gibi iş hayatında da kendilerine özgü uygulamalar geliştirmişlerdir. 5S tekniği, metodu ya da taktiği adı verilen bu yöntem Japonların iş yaşamlarında tertip, düzen, temizlik ve istikrar için geliştirdiği verimlilik arttırıcı metotlardan biridir. Peki, nedir bu 5S taktiği? Ne işe yarar ve nasıl uygulanır?

5S METODU NEDİR?

5S metodu kısaca, Seiri(ayıklama), Seiton(Düzenleme), Seiso(temizlik), Seiketsu(süreklilik) ve Shitsuke(Disiplin) sözcüklerinin baş harflerinden oluşmaktadır. 5S metodunun amacı, temel olarak verimli bir çalışma ortamı yaratmak olsa da hayatın bütününe uygulanabilmektedir. Düzensizlik, temizlik eksiği ve standartsızlıktan kaynaklanan sorunları düzeltir.

5S metodu ya da Japon çalışma sistemi, 7 temel israf olarak bilinen; hatalı üretim, gereksiz üretim, stok fazlası, beklemek, gereksiz işlere yoğunlaşmak, gereksiz yükler ve gereksiz hareketlerin ne olduğunu, iş verimini nasıl olumsuz yönde etkilediğini anlamak ile başlamaktadır. Daha sonra bütün bu detaylara odaklanarak iyileştirme yönünde adımlar atmayı salık verir.

SEİRİ (AYIKLAMA)

5S tekniğinin ilk aşaması olan Seiri, çalışma ortamında yer alan gereksiz eşya ve malzemelerin, o ortamdan uzaklaştırılarak tasnif edilmesine dayanmaktadır. İlk adım olması nedeniyle aynı zamanda iş verimliliği için en önemli adımlardan biridir.

SEİTON (DÜZENLEME)

Seiton yani düzenleme adımı ise sınıflandırılan malzemelere 30 saniye içerisinde, hızlı bir şekilde ulaşmayı amaçlamaktadır. Sınıflandırma ile etiketlendirilen iş malzemeleri, bu şekilde daha kolay bir şekilde bulunuyor. Gerektiği durumlarda eşyaların numaralandırılmasını ve yönlendirme ile ikaz çizgileri kullanılmasını kapsıyor.

SEİSO (TEMİZLİK)

Kısaca "temizleme" olarak belirtebileceğimiz bu aşamada dağınıklıktan ya da pisliklerden kaynaklanan psikolojik etkileri yok etmek amaçlanıyor. Temizlenecek yerler ve temizleyecek kişiler belirleniyor, gerekli olan bütün bilgiler bir listede toplanarak bu liste çerçevesinde temizlik işlemi yapılıyor.

SEİKETSU (SÜREKLİLİK)

Seiketsu, yukarıda sıraladığımız aşamaların etkili bir şekilde yapılıp yapılmadığını denetleme adımına verilen isimdir. Şu soruların yanıtlanması 5S yönteminin etkin bir şekilde uygulanması açısından elzemdir;

Kaybolan malzemeler kolayca tespit edilebiliyor mu?

Çalışma ortamında eksik, fazla ya da bozuk malzeme var mı?

Çalışma ortamında bulunanlar temiz ve düzenli mi?

SHİTSUKE (DİSİPLİN)

Shitsuke, en basit tanımıyla, yukarıda sıralanan kuralların bir iş yerinde çalışan herkes tarafından alışkanlık haline getirilmesi demektir.

5S SİSTEMİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Japonların 5S metodu, üretimin veya herhangi bir işin daha nitelikli bir şekilde yapılmasına olanak sağlıyor.

Çalışanların bakış açılarını genişleterek yaratıcılıklarını ortaya çıkarmasına yardımcı oluyor.

Keyifle çalışılan, temiz bir iş ortamı yaratıyor.

Çalışma ortamında ihtiyaç duyulan her şeyin belirli bir düzen dahilinde etiketlenmesi sağlanıyor.

İş verimini arttırıyor.

Kişilerin organizasyon yeteneğini arttrıyor.

İşçi sağlığı ve iş güvenliğinin sağlanmasına yardımcı olarak iş kazası yaşanmasının önüne geçiyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal