İş Güvenliği Uzmanı

İş güvenliği uzmanı sertifikası? İş güvenliği uzmanı kimler olabilir? İş güvenliği uzmanı nasıl olunur? Tüm bu soruların cevaplarını sizler için derledik.

24.05.2018-21:31 - (Son Güncelleme: 24.05.2018-21:24) İş Güvenliği Uzmanı

İş Güvenliği Uzmanı kimdir?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinde vazifelendirilmek için görevlendirilen mühendis, mimar ve teknik elemanlara İş Güvenliği Uzmanı adı verilir. Teknik eleman olarak anılan grupta, teknik öğretmenler, fen-edebiyat fakültelerinin fizik yada kimya mezunları ile iş sağlığı ve güvenliği programı mezunları vardır.

Eğitimlerin kapsamı geniş

Mühendis, mimar yada teknik elemanlar uzmanlık belgesi elde edebilmek için, bakanlık tarafından görevlendirilen kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler yada özel eğitim firmalarının gerçekleştirdiği eğitimlere dahil olması lazım. Bu eğitimler 220 saatten az olamaz. Bunun 180 saati teorik olarak 40 saati ise pratik eğitim olarak yapılıyor. Teorik eğitimin 90 saati uzaktan eğitim biçimiyle yapılabilir.

Sertifika sınıflandırması

İş Güvenliği uzmanlarının A, B yada C sınıfı belgelere sahip olması lazımdır. Bu belgeler, işin tehlikesine göre kategorilendiriliyor. Buna göre; C sınıfı ve belgeye sahip olanlar az tehlikeli bölümlerde, B sınıfı belgeye sahip olanlar az tehlikeli ve tehlikeli bölümlerde, A sınıfı belgeye sahip olanlar ise tüm tehlike bölümlerinde olan işlerde vazife alabiliyor.

Uzmanlık sınavları

Eğitimlerin ardından sınavları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı gerçekleştiriyor yada yaptırıyor. Elde edilecek belgenin kategorisine göre farklı farklı yapılan bu sınavlar senede iki defa yapılıyor. Sınavda 70 puan ve üstünde bir puan elde edlmesi lazım. Başarılı olanlar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetki belgesi almaya hak kazanıyor.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal