İş bırakanlara İŞKUR'dan ödeme desteği! Kimllikle başvurmak yeterli... Tam 10 ay boyunca alabilirsiniz

İŞKUR işi bırakanlara 10 ay boyunca 4270 TL ödeme yapacak. İşsizlik Maaşına kimlikle başvurabilirsiniz! 2022 yılı işsizlik ödeneği ne kadar? İşsizlik maaşı almak için ne yapılmalı? İşte merak edilen tüm detaylar..

11.03.2022-10:11 - (Son Güncelleme: 11.03.2022-10:11) İş bırakanlara İŞKUR'dan ödeme desteği! Kimllikle başvurmak yeterli... Tam 10 ay boyunca alabilirsiniz

İşsizlik Ödeneği ya da İşsizlik maaşı, 2000 yılında oluşturulan fona takiben, ilk ödemesini 2033 yılında yaparak başlamıştır. Doksanlı yıllarda çalışma hayatı, sosyal güvenlik sistemi gibi alanlarda yaşanan tıkanmalar, yanlış yönetim sonucunda oluşan ciddi bir sosyal güvenlik sorunu oluşmasına sebep olmuştu. Nihayet 1999 Eylül ayından itibaren yapılan yeni düzenlemeler devrim niteliğinde yeni hakların kazanılmasına ve daha düzgün işleyen bir sosyal güvenlik sisteminin oluşmasını sağladı.

Yapılan düzenlemeler birkaç sefer gerçekleşti ve çalışanların sosyal güvenliğinin sağlanmasına yönelik adımlar atıldı. İŞKUR bu kapsamda İş ve İşçi Bulmak Kurumu olan eski adıyla, pasif bir kurum olmaktan çıkarılarak, aktif istihdam oluşturan, kalifiye çalışanlar hazırlayan bir kurum haline dönüştü. 2000 Yılı itibariyle oluşturulan İşsizlik Fonu çerçevesinde kurum günümüzde işsiz kalanlara aylık belirli tutarlarda İşsizlik ödeneği veriyor.

İşsizlik Maaşı

İşsizlik maaşı almak için ne yapılmalı?

İşsizlik ödeneğinden faydalanabilmek için iş akdinin fes edilmesinden sonraki ilk 30 gün içerisinde başvurulması gerekiyor. Günümüzdeki sistemde SGK’lı olarak çalışan herkes, son 3 yıl içerisinde 600 günlük prim ödemesi yapmışsa işsizlik ödeneğinden faydalanabiliyor. Ancak bunun için iş sözleşmesinin bitirildiği günden itibaren, ilk 30 gün içerisinde ödenek için başvuru yapılması gerekiyor. İşsiz durumda olan kişinin başvurusu inceleniyor ve işsiz kaydı yapılarak, meziyetlerine göre yeni iş olanakları araştırılmaya başlanıyor.

Bu sırada 180 gün boyunca işsizlik ödeneği SGK üyesine ödeniyor. Ancak ilk 30 gün içerisinde başvurmamış, işten ayrıldıktan sonra 60 gün sonra başvurmuş olan bir kişi, bu haktan ancak 150 gün faydalanabiliyor. Dolayısıyla ilk 30 günlük başvuru süresinin kaçırılması, kişinin işsizlik ödeneği alabileceği sürenin de azalmasına oluyor. Bu sebeple ihmal edilmeden, iş akdinin fesihinin ardından, ilk 30 gün içerisinde İŞKUR’a başvurulması önemli.

2022 yılı işsizlik ödeneği ne kadar?

SGK çalışanının ödediği prime göre değişiklik gösteren işsizlik ödeneği, farklı prim ödemelerinde İşsizlik Fonunun da artması nedeniyle farklı tutarlarda ödenek alabiliyor. Buna göre 2022 yılında artan işsizlik ödeneğinin en düşük ödemesi aylık 2.137 TL oldu. Orta düzeydeki işsizlik ödeneği 2.541 TL en yüksek işsizlik ödeneğiyse 4.272 TL olarak ödeniyor. Kaynak: İŞKUR İşi bırakanlara 10 Ay Boyunca 4270 TL Ödeme Yapacak Kimlikle Başvurabilirsiniz!

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal