İrlanda İsrail Saldırılarını 'Fiili İlhak' Olarak Kabul Etti

İşgal altında olan Filistin topraklarındaki İsrail taarruzlarıyla ilgili hamle yapan İrlanda’da, İsrail'in saldırılarını 'fiili ilhak' olarak değerlendirdi.

27.05.2021-11:08 - (Son Güncelleme: 27.05.2021-11:46) İrlanda İsrail Saldırılarını 'Fiili İlhak' Olarak Kabul Etti

İrlanda’da, bütün dünyanın gözleri önünde süren İsrail'in işgal politikalarına karşı hamle yapıldı.

İrlanda parlamentosu, Muhalefetteki Sinn Fein Partisi aracılığıyla sunumu yapılan ve İsrail'in Filistin topraklarını 'fiili (de facto) ilhakı'nı kınayan önergeye destek sağlandı.

Önerge, öteki partilerin desteğiyle parlamentoda onaylandı.

Böylece İrlanda, İsrail'in işgal altında olan Filistin topraklarındaki eylemleri ile alakalı 'fiili ilhak' olarak değerlendiren ilk Avrupa Birliği (AB) ülkesi oldu.

Milletvekilleri aracılığıyla, İsrail’in Dublin Büyükelçisi Ophir Kariv'in sınır dışı edilmesine ilişkin baskıları üzerine toplayan Dışişleri Bakanı Simon Coveney de İsrail’in, işgal altında olan topraklarda Filistinlilere ilişkin gösterdiği muameleye 'açıkça eşitsiz' olarak değelendirdi.

Coveney, konu olan önergeye destek vererek, önerge ile ilgili "İrlanda genelinde duygu derinliğinin açık bir işareti olduğu" açıklamasını yaptı.

Coveney, şu ifadelere yer verdi:

''BU FİİLİ İLHAKTIR''

"İsrail'in yerleşim yerlerinin genişletilmesi konusundaki eylemlerinin ölçeği, hızı ve stratejik doğası ve arkasındaki niyet, bizi sahada gerçekte neler olduğu konusunda dürüst olmamız gereken bir noktaya getirdi. Bu fiili ilhaktır."

Önceki haftalarda Coveney, İrlanda'yı Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde İsrail meselesindeki tartışmalarda sembolü oldu.

Hazırlanan önergeye Hamas'ın, İsrail'e son roket taarruzlarının kınayan bir maddenin dahil edilmesi hususunda ısrarcı davranmış fakat muhalefetteki Sinn Fein Partisi bunu kabul etmemişti.

Sinn Fein Partisi lideri Mary Lou McDonald, önergenin akabinde sosyal medya (twitter) yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

"Önerge, İsrail'in Filistin'e karşı işlediği suçların yeni, iddialı ve tutarlı bir yüzleşmesine işaret etmeli."

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal