İngiltere Dışişleri Bakanı AB'nin Kuzey İrlanda'ya Tutumunu "Saldırgan" Olarak Niteledi

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, Kuzey İrlanda Protokolü'nün uygulanmasıyla ilgili sorun üzerinden Birliği eleştirerek AB'nin Kuzey İrlanda'ya karşı tutumunu "saldırgan" olarak niteledi.

13.06.2021-18:36 - (Son Güncelleme: 13.06.2021-18:36) İngiltere Dışişleri Bakanı AB'nin Kuzey İrlanda'ya Tutumunu "Saldırgan" Olarak Niteledi

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un G7 Zirvesi’nde "Kuzey İrlanda'nın İngiltere'nin bir parçası olmadığını" söylediği iddialarından sonra yaptığı açıklamada, bazı Avrupalı başkanların Kuzey İrlanda'yı İngiltere'den "bir şekilde ayrı bir ülke" olarak saymasının "saldırgan" biçimde olduğunu kaydetti.

Kuzey İrlanda'nın İngiltere’nin sınırları içerisinden ayrı olduğu fikrini Avrupa Birliği tarafından yıllar boyunca dikkat çekildiğini vurgulayan Raab, bu durumun Avrupa Birliği'nin Kuzey İrlanda ile alakalı "gerçekleri anlamada bir başarısızlığı" olduğunu, işletmelere ve kişilere zarar verdiğini söyledi.

''KUZEY İRLADA BİE ADADA BULUNUYOR''

Elysee Sarayı yaptığı açıklamada ise , Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile görüşmesinde, Brexit Anlaşması'na uyulduğu takdirde iki ülke arasındaki diyaloğu tekrar başlatmayı teklif ettiği bilgisi.

Macron'un, Avrupa Birliği'nden ayrılmaya karar vermesi İngiltere'ye ait olduğunu, bu sebeple Johnson'a verilen sözlerin yerine getirilmesinin gerekli olduğu olduğunu belirttiği açıklamada, "Cumhurbaşkanı'nın (Macron) söylediği Toulouse ve Paris aynı coğrafi topraklarda yer alıyor, Kuzey İrlanda ise bir adada bulunuyor." İfadelerine yer verdi.

Açıklamada, Macron'un bu konu ile alakalı Fransa ile Kuzey İrlanda arasında karşılaştırmanın yapılamayacağını belirterek istediği söylendi.

''BELFAST ANLAŞMASI'NIN TÜM YÖNLERİYLE KORUNMASI ÇOK ÖNEMLİ''

İngiltere Başbakanı Johnson'ın, dün G7 Zirvesi’de yaptığı konuşmada, Macron ile yaptığı görüşmede, ülkesinin Kuzey İrlanda Protokolü'ndeki pozisyonuna duyduğu güveni söylemişti.

Johnson, pragmatizm ve her bölgde ortak fikre ulaşma isteğini Macron'a açıkça ifade etmiş fakat Belfast Anlaşması'nın (Hayırlı Cuma) tüm yönleri ile korunmasının da çok önemli olduğunun ifade etmişti.

Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada , Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un İngiltere Başbakanı Johnson'ı uyarıda bulunduğunu ve kendisine İngiliz hükümetinin Brexit Anlaşması meselesinde sözlerini tutmasın gerekli olduğunu söylediği açıklanmıştı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal