Kur'an İle Hayatı Değişen ve İslam'ın Kadın Rol Modellerinden Biri Olan Aminah Assilmi Kimdir?

Amine Assilsa kimdir, İslam'dan önceki hayatı nasıldır, İslam’la nasıl tanışmıştır, nasıl İslam Aktivisti olmuştur? İslam dinini seçerek zor zamanlar geçirmiş ancak İslam'ı yayarak amacına ulaşmış Amine'nin hayatı...

13.06.2021-01:40 - (Son Güncelleme: 13.06.2021-22:56) Kur'an İle Hayatı Değişen ve İslam'ın Kadın Rol Modellerinden Biri Olan Aminah Assilmi Kimdir?

Amine Assilse, ABD’nin Teksas Eyaletinde okuduğu okulda Arap öğrencilere yayarım diye düşünürken kendisin İslamda buldu. Çevresindekilerin karşı çıkması sonucuna zor zamanlar geçirmiş büyük fedakarlıklar yapmış ancak sonunda ailesinin de İslam ile tanışmasına vesile olmuştur.

AMİNAH ASSİLMİ'NİN İSLAM ÖNCESİNDEKİ HAYATI 

Teksas Cheroke Yerlisi Amine Assilmi. Her şey bir bilgisayar hatası ile başladı. Amine, Kızılderili ailesi olan Cheroke kabilesindendi. 1975 yılında okulda alacağı dersleri seçti. Sonra bir işi çıktı, Oklahoma’ya gitti, orada işleri uzun sürdü. İki hafta sonra Teksas’a dönebildi.

Döner dönmez okulun yolunu tuttu, yanlışlıkla tiyatro dersine kaydedildiğini öğrendi Ders sonrası hocasına durumu izah etti. Tiyatroda rol almak yerine alternatif ödev verilmesini istedi Hoca, teklifi olumlu karşıladı ve ondan Ortadoğu kültürünün kıyafetlerini tanıtmasını istedi.

Ve Arap öğrencilerin çoğunlukta olduğu bir sınıfa gönderdi. Amine, Müslüman öğrencilerin sınıfta çoğunluk olduğunu görünce ''Ben kesinlikle bunlarla çalışmam, asla bu sınıfta oturmam'' dedi. Ancak kocasının ısrarı ve ikna etmesi üzerine sınıfa devam etti. ''Bu yaratanın bir işareti, belki Arapların hepsini Hıristiyanlaştırmam için bir fırsat'' diye düşündü. Derse devam etti, her fırsatta sınıf arkadaşlarına Hristiyanlığı anlattı, onların etkilenmesini bekledi ama beklediği etkilenme gerçekleşmedi.

Dinleyenler her seferinde Hz.İsa'yı çok sevdiklerini söylüyor fakat bir türlü Amine'nin istediği noktaya gelmiyorlardı. Amine, çaresiz İslam'ı araştırmaya yöneldi. Bir gün evine iki Müslüman geldi. Biri orta yaşlı, öteki genç iki kadın, İslam'ı tebliğ ve teklif etmek istiyorlardı.

AMİNAH ASSİLMİ'NİN İSLAM İLE TANIŞMASI 

İçlerinde biri şöyle dedi: ''Beş dakikanınız var mı? İslam ile ilgili size merak ettiğiniz şeyleri anlatabiliriz.'' Amine kabul etti, onlara yanlış yolda olduklarını anlatmak niyetindeydi. Beş dakikalığına başlayan konuşma saatlerce sürdü, davetçiler İslam'ı tatlı anlatıyorlardı.

Ayrılırken Kuran-ı Kerim ve birkaç kitap bırakıp gittiler. Amine, Kuran okumaya başladı; Değişim de böylece başlamış oldu. Değişmeyi ilk fark eden kocası oldu. Amine alkol almamaya, domuz eti yememeye başladı. 

Kocası, bu durumdan fena rahatsız oldu ve tartışmalar başladı. Zamanla tartışmalar şiddetlendi, sonunda Amine evden ayrılmak zorunda kaldı. İslam’ı araştırmaya devam etti. Kafasında ki sorular birer ikişer cevap buldu, 1977 yılı Mayısında şahadet getirip Müslüman oldu. Hayatı bundan sonra daha da zorlaştı. Başını örttüğü için işten atıldı. Babası eline geçirdiği bir tüfekle kızını vurmaya kalktı: ''Böyle bir kızım olacağına hiç olmasın'' diyordu. Kız kardeşi, aklını oynattı zannederek onu akıl hastanesine yatırmak istedi. Asıl sınavı çocukları ile ilgili oldu.

ABD YASALARI İLE İMTİHANI

Eyalet yasalarına göre çocuklar din değiştirene değil, Hristiyan olan babaya veriliyordu. Son duruşmada hâkim şu teklifi yaptı: ''Kızım, Müslümanlıktan vazgeçtiğini söyle, çocuklarını sana vereyim.'' Düşünmesi için Amine’ye 20 dakika süre verdi.

Amine, hayatının en ıstıraplı yirmi dakikasını geçirdi. Sonunda kararını açıkladı: ''Hâkim bey, çocuklarımı o adama değil, Allah’a emanet ediyorum. İslam’dan vazgeçmiyorum. Bir gün çocuklarıma İslam’ın ne olduğunu öğreteceğim'' Yuvası yıkıldı, ailesi onu reddetti.

 HAYATINI İSLAM İLMİNE ADAMASI

Müslüman kardeşler onu yalnız bırakmadı. Cami yakınlarında bir konteynır ev ayarladılar, Amine hayatını bu evde sürdürmeye başladı. Okudukça öğreniyor ve zenginleşiyordu. Hadis, akaid, fıkıh… İlmi arttıkça anlatmaya başladı ve anlattıkları çevresinde büyük ilgi gördü. Etrafında ki Müslüman hanımların sayısı her geçen gün çoğaldı. Konuşmaları kasetlere alınmaya başladı ve eyalette en çok dinlenen hatip oldu. Kasetler elden ele dolaştı, yüz binlerce kişiye ulaştı. Bu sayede birçok insan İslam ile tanıştı.

İSLAM AKTİVİSTİ HALİNE GELEREK ÇEVRESİNDEKİ İNSALARA MÜSLÜĞÜMANLIĞI ANLATMASI

Amine, İslam Uluslararası Kadın Birliğinin kurulmasına öncülük etti ve birlik başkanı oldu. Ülke çapında seminerler verdi, salonlar dolup taştı. Kendisini Müslüman kadınların eğitimine adadı. Bir gün telefonu çaldı. Kocası arıyordu: Amine görüşebilir miyiz? Amine önce reddetti.

AİLESİNİN AMİNE'NİN KONUŞMA KASETLERİNİ DİNLEYEREK MÜSLÜMAN OLMASI

Kocası, çocuklarınla görüştüreceğim deyince kabul etmek zorunda kaldı. Çocukları, eşi ile buluştu. Kucaklaşıp ağlaştılar. Çocuklar, annelerini dedelerinin evine gitmeye ikna ettiler. Evde kendisini büyük bir sürpriz bekliyordu. Evde onu annesi, babası, kendisini bir zamanlar akıl hastanesine götürmeye kalkışan kardeşi ve bazı akrabaları bekliyordu. Hepsi Amine’yi uzaktan takip etmişler, kasetlerini dinlemişler ve Müslüman olmuşlardı. Amine böylece ailesine kavuştu. Yüz yaşını geçmiş olan anne annesi bile Müslüman olmuştu. Teksas’ın hakikati bulmuş bu nur yüzlü annesi 6 Mart 2010 Cuma günü kanser sebebiyle hayatını kaybetti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal