İngiltere, ABD ve BM ateş püskürdü: Rusya, Kremençuk'ta bir AVM'yi ateşe tuttu!

Rus füzeleri Ukrayna'nın Kremençuk kentinde yoğun bir alışveriş merkezini vurdu. AVM'nin içinde binden fazla kişinin bulunduğu tahmin ediliyor. Rusya’nın Ukrayna’nın Kremençuk kentindeki AVM’ye düzenlediği füze saldırısında can kaybı artıyor. Poltava Bölgesi Askeri Yönetim Başkanı Dmytro Lunin yaptığı açıklamada, AVM’ye düzenlenen saldırıda can kaybının 10’a, yaralı sayısının ise 40 yükseldiğini aktardı.

28.06.2022-14:12 - (Son Güncelleme: 28.06.2022-15:03)

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Kremençuk'ta yer alan kalabalık bir AVM'nin Rus füzeleri tarafından vurulduğunu duyurdu. Zelenskiy, saldırı esnasında alışveriş merkezinde binden fazla kişinin bulunduğunu dile getirdi. Cumhurbaşkanlığı ofisinin başkan yardımcısı Kyrylo Timoşenko'nun iddiasına göre, alışveriş merkezine düzenlenen saldırıda can kaybının 10’a, yaralı sayısının ise 40 yükseldiğini aktardı.

'Sadece sıradan bir yaşam sürmeye çalışıyorlardı'

Zelenskiy sosyal medya hesabından yapmış olduğu açıklama doğrultusunda, 'İşgalciler içinde binden fazla sivilin bulunduğu bir alışveriş merkezini vurdu' dedi. Ukrayna lideri sözlerini şu şekilde devam ettirdi;

Telegram hesabından yaptığı açıklamada, o insanların Rus ordusu için bir tehdit oluşturmadıklarını belirterek, 'Yangın var ve kurtarma ekipleri yangını söndürmeye çalışıyor, kurbanların sayısını hayal etmek imkansız. Rus ordusu için bir tehdit oluşturmuyorlardı. Stratejik bir değeri yok. İnsanlar sadece normal bir hayat yaşamak istedi, işgalcileri bu kadar öfkelendiren de bu. Rusya, çaresizlikten sıradan insanları vurmaya devam ediyor. Makul veya insancıl olmalarını beklemek boşuna.'


Adeta alev topuna döndü

Saldırının sonrasında alışveriş merkezi adeta alev topuna dönerken, hayatta kalanlar dehşet içinde koşarak hayatlarını kurtarmaya çalıştı.

Çok kalabalık bir bölge

Öğlen saatlerinde meydana gelen saldırının sonrasında alışveriş merkezi alevler içinde kaldı.

Şehrin belediye başkanı Vitaliy Meletskiy, Facebook'ta yapmış olduğu paylaşım doğrultusunda, Rus füzesinin "çok kalabalık" bir bölgeye düştüğünü açıkladı. Meletskiy, olay yerinde olduğunu dile getirse de kaç kişinin öldüğünü veya yaralandığını henüz açıklamadı.

Bu, Vladimir Putin'in güçlerinin işgalin 24 Şubat'ta başlamasından bu yana hastaneleri, okulları ve evleri yıktığı Ukrayna'daki savunmasız sivillere karşı gerçekleştirdiği en son saldırı olarak kayıtlara geçti.

Kremençuk, Ukrayna'nın merkezinde, Dnipro Nehri kıyısında yer alan bir sanayi şehri.


İngiltere, ABD ve BM'den kınama

İngiltere Başbakanı Boris Johnson yapmış olduğu açıklama doğrultusunda, Kremençuk’taki AVM saldırısının Rus liderinin barbarlığının kanıtı olduğunu belirterek, 'Bu dehşet verici saldırı, Rus liderin vahşet ve barbarlığının derinliğini bir kez daha gösterdi. Bir kez daha düşüncelerimiz Ukrayna'daki masum kurbanların aileleriyle birlikte. Putin, davranışının G7 ülkelerinin, Ukrayna'nın yanında durma kararlılığını güçlendirmekten başka bir işe yaramayacağının farkına varmalı' açıklamasında bulundu. 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in yapmış olduğu açıklama ise, ABD'nin Ukrayna'yı destekleyeceğini belirterek, 'Dünya, bugün Rusya'nın kalabalık bir Ukrayna alışveriş merkezini vuran füze saldırısından dehşete düştü” söyleyerek, ABD'nin Ukrayna'yı desteklemeye devam edeceğini ve Rusya'dan hesap soracağını yineledi.

Birleşmiş Milletler (BM) Sözcüsü Stephane Dujarric ise saldırı hakkında, "En hafif tabirle içler acısı" tabirini kullanarak, “Alışveriş merkezleri ve siviller de dahil olmak üzere her türlü sivil altyapı asla hedef alınmamalıdır” şeklinde konuştu.

İbrahim Turna
ibrahim_313@outlook.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal