İncirin faydaları saymakla bitmiyor: Kanı temizleyip kalp krizini önlüyor

İçerdiği vitamin ve minerallerle bir çok sağlık sorununun en büyük düşmanlarından birisi olan incirin İncirin faydaları saymakla bitmiyor. Uzmanlara göre incir yemek kanı temizleyip kalp krizini önlüyor.

26.07.2022-17:29 - (Son Güncelleme: 06.01.2023-17:26) İncirin faydaları saymakla bitmiyor: Kanı temizleyip kalp krizini önlüyor

Bağışıklık sistemini güçlendirme, kalsiyum oranını yükseltme, kalp krizini önleme ve daha nice faydaya sahip olan incir, yaz mevsiminin en çok sevilen meyve türlerinden birisidir. Özellikle mevsimsel hastalıklara karşı korunmada birebir olan incirin faydaları saymakla bitmiyor. İçerdiği vitamin ve minerallerle bir çok sağlık sorununun en büyük düşmanlarından birisi olan incirin İncirin faydaları saymakla bitmiyor. Uzmanlara göre incir yemek kanı temizleyip kalp krizini önlüyor. 

İncirin faydaları saymakla bitmiyor

Yaz mevsiminin sonlarına doğru yaşanan mevsimsel sağlık sorunları başta olmak üzere pek çok sağlık sorununa iyi gelen incirin bilinen faydaları şu şekildedir:

Bağırsakları etkileyerek sindirim sisteminin düzgün çalışmasına yardım eder. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmaya göre incir, içeriğindeki maddeler ile sindirim sistemindeki hareketi hızlandırırken, kabızlığın azalmasına ve birtakım sindirim rahatsızlıklarının iyileştirilmesine yardımcı olur. Ancak aşırı tüketilmesi halinde ishale sebep olabildiğinden, fazla tüketimden kaçınılmalıdır.

Bağışıklığı kuvvetlendirmeye yardımcıdır.

Kemikleri güçlendirir.

Yüksek posa içeriğiyle meme kanserine karşı koruyucu bir özellik sağlar.

Kan basıncı ve kan yağlarını iyileştirerek tansiyonu dengeler. Böylelikle kalp hastalıkları riskini düşürmede etkili olabilir. Yine hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda, incir yaprağı özünün total kolesterol, HDL (iyi kolesterol) ve trigliserid seviyelerinde iyileşmede etkili olduğu gözlenmiştir.

Beyin sağlığını korumaya destek olur.

Özellikle egzama gibi rahatsızlıkları olan ya da alerjik cilde sahip kişilerde cilt sağlığı üzerinde de faydalı etkileri olduğu belirlenmiştir. İncir özü de içeren bir meyve özü karışımıyla yapılmış laboratuvar deneyiyle, karışımın cilt üzerinde antioksidan etkiler gösterdiği ve kolajen yıkımını azalttığı ve kırışıklık görünümünü iyileştirdiği gösterilmiştir. 

İncirin faydaları

İncirin içindeki vitamin ve mineraller nelerdir?

İncirin içeriğinde bulunan bazı vitamin ve mineraller şunlardır:

A vitamini

C vitamini

K vitamini

B vitaminleri

Potasyum

Magnezyum

Çinko

Bakır

Manganez

Demir

Aşırı tüketimi faydadan çok zarar getirebilir

Kandaki mikropları temizlerken aynı zamanda kalp krizi riskini de neredeyse yok eden incirin aşırı tüketimi insülin direncinin yükselmesi başta olmak üzere bir çok sağlık sorununun yaşanmasına sebep olabilir. Ayrıca aşırı incir tüketmek karaciğer yağlanmasına sebep olabilir ve bağışıklık sistemini destekleyen faydalı bakterilerin ölmesine yol açabilir. Bunlarla beraber uzmanlar alerjen ve hassas ciltli kişilerin doktora danıştıktan sonra onay almaları halinde incir tüketmelerini tavsiye ediyor. Özellikle kuru incir tüketenlerin muhakkak doktora danışması gerekiyor.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal