Mübarek Ramazan ayına kavuşmamıza az bir süre kala birçok vatandaş Raman hakkındaki araştırmalarını hızlandırdı. İlk oruca hangi gün kalkılacağı merak edilirken iftar saatleri de merak ediliyor. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından her sene yayınlanan takvim 2022 yılı içinde yayınlandı. Peki, İlk oruç hangi gün tutulacak? 2022 ilk iftar ne zaman? İstanbul, Ankara, İzmir, iftar saatleri nedir? İşte merak edilen soruların yanıtı haberimizde…
Ramazan ayına birkaç gün kala ilk orucun ne zaman tutulacağı araştırılıyor. Ramazan orucunun ilk günü 2 Nisan 2022 Cumartesi günüdür. İlk oruca 1 Nisan'ı 2 Nisan'a bağlayan gecede kalkılacak.
İlk teravih namazı ise 1 Nisan akşamı kılınacak.
Her sene merak edilen iftar saatleri gündemde yerini aldı. Sahura ilk hangi şehirde başlanacağı ve saat kaçta kalkacağı merak ediliyor. Türkiye’de ilk sahur Ardahan'da gerçekleşirken ilk iftar ise Hakkari'de gerçekleşecek. Türkiye’nin başkenti Ankara’da ise 2 Nisan Cumartesi günü ilk sahur saati sabah 04.59’da sona erecek. Ankara’da ilk iftar ise 19.20'de yapılacak. Bu sene Ankaralılar 14 saat oruç tutmuş olacaklar.
İstanbul’da ilk gün orucu için 2 Nisan Cumartesi saat 05.12’de niyet edilecek. İstanbul’da ilk oruç ise saat 19.36’da açılacak.
Ankara’da ilk sahur 04.59’da yapılacak. Ankara’da iftarın yapılacağı akşam ezanı ise 19.20’de okunacak.
İzmir’de ilk sahur 05.25’te olacak ve akşam ezanı 19.42’de okunacak.
Konya’da sahur 05.05’te olacak ve akşam ezanı 19.20’de okunacak.
Adana’da ilk sahur 04.55’te olacak ve akşam ezanı 19.08’de okunacak.
Sahur yemeği, oruç tutacak kişilerin imsak vaktinden önce gece yedikleri yemektir. Hz. Peygamber (s.a.s.) sahura kalkmış ve bunu ümmetine de tavsiye etmiştir (Buhârî, Savm, 19, 20).
Resûl-i Ekrem (s.a.s.), sahur yemeğinde “bereket” (Buhârî, Savm, 20) olduğunu ifade etmiş ve sahur yemeğinin, müslümanların orucu ile ehl-i kitabın orucu arasındaki en önemli farklardan biri olduğunu belirtmiştir (Müslim, Sıyâm, 46). Onun sahurla ilgili söz ve uygulamalarından hareketle fakihler, sahura kalkmanın ve sahuru geciktirmenin sünnet olduğunu söylemişlerdir (Kâsânî, Bedâî’, II, 105).
Âlimler, sahurun oruca dayanma gücü verdiğini, maddi-manevi bereketlere vesile olacağını bildirmişlerdir. Çünkü kişi sahura kalkmakla seher vaktini uyanık geçirmiş ve bu vakitte hem dua hem de istiğfar etmek suretiyle cennet ehlinin özelliklerine sahip olmuştur (Zâriyât, 51/18). Bu şekilde manevi lezzetlerle başlanan oruç daha canlı, daha şevkli tutulur. Bu tür maddi-manevi bereketleri olan sahur, ihmal edilmemelidir.