İl Sağlık Müdürü Açıkladı! İstanbul Maviye Dönecek

İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, İstanbul’un aşılama durumuyla ilgili olarak önemli açıklamalarda bulundu. Memişoğlu, birkaç hafta içerisinde İstanbul’un maviye döneceğini bildirdi.

27.11.2021-12:35 - (Son Güncelleme: 27.11.2021-17:08) İl Sağlık Müdürü Açıkladı! İstanbul Maviye Dönecek

İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, yaptığı değerlendirmelerde birkaç hafta içinde aşı haritasında İstanbul’un da maviye döneceğini belirtti. Prof. Dr. Memişoğlu, İstanbul’da yoğun bakımda artış yaşandığını dile getirerek bu artışın ‘kovid dışı’ vakalardan kaynaklandığını söyledi. 

İstanbul’da aşılama ile ilgili yaptığı değerlendirmede riskin mavi renge döneceğini belirten Prof. Dr. Memişoğlu, ‘Yaklaşık 21 milyon doz aşı yaptık. İnşallah birkaç hafta içinde en İstanbul'da, Boğaz'ın rengine ulaşacağız. En çok aşılanan grup 60 yaş ve üzeri kesim. Büyüklerimizin bu konuda herkese örnek olacak bir davranış sergiledi. Onlara teşekkür ediyorum. Şu anda Kovid olanların çok büyük bir kısmı, aşısını yaptırmamış, ya tek aşılı ya da üçüncü dozu geldiği halde ötelemiş kişiler. Hem yoğun bakımda, hem serviste yatanlarda bu oran çok yüksek, yüzde 70'in üzerinde’ ifadelerini kullandı. 

İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, pandemi sonrası normalleşen İstanbul'da sağlık sisteminin de buna adapte olmaya çalıştığını söyledi.


AŞISIZ KOVİDE YAKALANMAK BÜYÜK RİSK TAŞIYOR

Kısıtlamaların kaldırılmasıyla insanların daha çok hasta olduğunu belirten Prof. Dr. Memişoğlu ‘Kış dönemi olduğu için de diğer hastalıkların da sayısı doğal olarak artmış durumda. Aşı olmazsanız, bir de üstüne Kovid'e yakalanırsanız çok daha büyük risklerle karşılaşıyorsunuz" dedi. 

EN BÜYÜK ETKEN AŞI 

Kovid vakalarının azalmasında aşının etkisinin fazla olduğunu konusunda değerlendirmede bulunan İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Memişoğlu, ‘Sayılarla kıyasladığımızda, yaşam tarzımızla kıyasladığımızda, o zamanla bu yıl arasında bir uçurum olduğunu görürsünüz. Kısıtlamaların olmamasına rağmen bunu sağlayan en önemli etken aşı.’ ifadelerini kullandı. 

ERTELENMİŞ VAKALAR DA SİSTEME GİRDİ

Bu yıl gündemde olan önemli değişikliğin arasında pandemi nedeniyle 1,5- 2  yıl hastanelerden uzak olan ‘ertelenmiş hastaların’ da sisteme dahil olacağına vurgu yapan Prof. Dr. Memişoğlu, ‘Ertelemiş, daha doğrusu ötelenmiş, bekletilmiş diğer hastalıklarla alakalı yoğun bir taleple karşı karşıyayız. Yaklaşık 1,5 senedir insanların Kovid dışı hastalıklarla ilgili hastane başvuruları ötelendi. Kasım Aralık ayı zaten enfeksiyonların, ve hastanelerdeki yoğunluğun arttığı bir dönem. Buna bekletilmiş sağlık hizmet talebi de eklendi ve bunu yönetmekle de meşgulüz. Hastanelerde yoğun bakım ya da servislerde Kovid'le ilgili çok yoğun bir yükü yok şu an ama bekleyen hastalarımızın sağlık hizmetini karşılamakla ilgili bir yoğunluk var. Toplumumuzun da bunu anlayışla karşılayıp biz sağlık çalışanlarına destek vermelerini bekliyoruz’ dedi


KBB GÖZ VE ORTOPEDİ'DE RANDEVU TRAFİĞİ 

Hastanelerde randevu sıkıntısının yaşandığını belirten Prof. Dr. Memişoğlu, ‘Bazı branşlarda hekim sayısı anlamında Avrupa'ya veya bazı ülkelere göre Türkiye'de eksiklik olduğunu biliyoruz. Yavaş yavaş o da tamamlanıyor. Bu nedenle özellikle göz gibi, kulak burun boğaz gibi, ortopedi gibi acili de daha çok ilgilendiren bazı branşlarda yoğunluk var. Bu yoğunluk, arkadaşlarımızın büyük özverisi ile kapatılmaya çalışılıyor. Kovid halen bitmiş değil. Bazı tedbirlerin devam etmek zorunluluğu hala var. Yani gevşemememiz lazım’ şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Memişoğlu, hastanelerin Kovid önlemi almak için randevulu sistemle çalıştığını belirterek, ‘2019'a göre randevu kapasitemizi yükseltmiş olmamıza rağmen de bazen randevularda sıkıntı olabiliyor. Çünkü, kovid tedbirleri gereği, ayaktan hastaları mümkün olduğunca daha az almaya çalışıyoruz. Şu anda günlük yaklaşık 150-160 bin insanımıza poliklinik hizmeti veriyoruz. Günde 30-40 bin hasta da acil hizmeti alıyor. Bir yandan da ertelenmiş sağlık hizmetini yönetmeye çalışıyoruz. Tüm bunlara rağmen Türkiye, dünyanın en iyi sağlık hizmetini sunmaya devam ediyor. Biraz daha geliştireceğiz tabii ki hala bazı eksiklerimiz olduğunu da biliyoruz’ dedi.

YATAK KAPASİTESİ 47 BİNE ULAŞTI

İlde son bir yılda 8 yeni hastanenin İstanbul halkına kazandırıldığını açıklayan İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Memişoğlu, hastanelerdeki yatak kapasitesinin 47 bine çıktığını dile getirerek ‘Bu yatakların özellikle kamuda 25 bini, tek kişilik, çift kişilik, tuvaleti banyosu olan odalarda. 2002'de İstanbul'da kamu-özel bütün yatak kapasitesi 19 bini ve sadece 170 tane tek kişilik oda vardı, özel de dahil. Bugün baktığınız zaman uzman hekim sayısı 4 binlerden, 20 binlere çıkmış durumda İstanbul'da. Hemşire sayısı keza yüzde 600-700 artmış durumda’ ifadelerini kullandı. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal