İki ülke arasında savaş alarmı! Bombardıman uçakları hava ve deniz hattını geçti

Tayvan ve Çin arasındaki gerginlik büyüyor. Çin’e ait bombardıman uçakları Tayvan’ın hava savunma sahasına girdi. Tayvan yetkililerinden konuya ilişkin ilk açıklama geldi.

14.12.2022-16:34 - (Son Güncelleme: 14.12.2022-16:34) İki ülke arasında savaş alarmı! Bombardıman uçakları hava ve deniz hattını geçti

Çin ve Tayvan arasında yaşanan gerginlik tırmanıyor. Çin 18 bombardıman uçağını Tayvan’ın hava sahası ADIZ’a gönderdi. Konuya ilişkin ilk açıklama Tayvan Savunma Bakanlığı tarafından yapıldı.  Tayvan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada Ada çevresinde Çin’e ait 29 askeri hava aracı ve 3 savaş gemisi görüldü.


Çin sınırı ihlal etti

18 H-6 bombardıman uçağı ve 1 J-11 savaş uçağı, Tayvan'ın "Hava Savunma Tanımlama Bölgesi (ADIZ)" ilan ettiği yerin güneybatısına uçtu. 1 Y-8 ASW denizaltı savar uçak ile 1 Y-8 taktik elektronik keşif uçağı ise Tayvan Boğazı'nda iki tarafın etki alanın sınırı kabul edilen hava ve deniz tarafların etki alanlarını sınırladığı varsayılan hava ve deniz hattını geçti.

Ada ve çevresinde hava ve deniz araçlarının elektronik takip sistemleri, devriye uçakları, gemiler ve füze sistemleriyle izlendiği tespit edildi. ADIZ’da ilk defa çok sayıda bombardıman uçağının görülmesi dikkat çekti. Çin’in ABD Temsilciler Meclisi Nancy Pelosi'nin Ağustos ayında yaptığı görüşmenin ardından Tayvan çevresinde askeri devriye çalışmaları ve Tayvan Boğazı’nı ayıran ve orta bölge olarak kabul edilen sınır düzenli uçuşlarla ihlal edildi.

25 Yıl sonra Ada'ya ilk ziyaret

Pelosi, Çin ile egemenlik uyuşmazlık içinde bulunan Ada’yı 25 yıl sonra ziyaret eden ilk ABD Temsilciler Meclis Başkan’ı oldu. Ada’yı topraklarının bir parçası olarak gören Çin bu ziyarete tepki gösterdi. Ziyaretin ardından harekete geçen Çin ordusu, Ada çevresinde askeri tatbikata başladı. 7 gün süren askeri tatbikatlar Ada çevresinde fiili abluka meydana getirdi. Çin ordusu tarafından kullanılan ateş güdümlü füzeler, Tayvan yakınlarındaki sulara düştü. 

Saldırıların ardından Çin’in başkenti Pekin’den yapılan açıklamada “Tek Çin İlkesi”ne vurgu yapılarak Tayvan’ın müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına ve uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıldı.


Fatma Eles
fatmaeles1225@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal