İki ülke arasında büyük gerilim

Polonya’nın ikinci Dünya Savaşında yaşadığı kayıplarla ilgili konuşan ve Almanya’dan savaş tazminatı talep eden Polonya Dışişleri Bakanı yardımcısı Arkadiusz Mularczyk, "Almanya buna tek cümle ile yanıt verdi. Bu ülkemize ve Polonyalılara karşı saygısız bir tavır." dedi.

04.01.2023-17:26 - (Son Güncelleme: 04.01.2023-17:34) İki ülke arasında büyük gerilim

AA'da yer alan habere göre, Mularczyk, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Almanya'nın tavrının "yanlış" olduğunu belirtti.

İki ülke arasında İkinci Dünya Savaşından kalma tazminat konusunun kapanmadığını söyleten Mularczyk, "Bu dava ahlaki, politik ve yasal olarak hala açık. Önümüzde uluslararası bir kampanya süreci var ama eminim ki Polonya ve Polonyalılar için kazanacağız." ifadelerini kullandı.

Mularczyk, Varşova'nın İkinci Dünya Savaşı'nda yaşadığı kayıplar için Berlin'den tazminat talep ettiğini belirterek, "Almanya buna tek cümle ile yanıt verdi. Bu ülkemize ve Polonyalılara karşı saygısız bir tavır." değerlendirmesinde bulundu.

Almanya’nın argümanlarını kolayca çürütebilir

Bakan yardımcısı, Polonya’nın İkinci Dünya Savaşında yaşadığı kayıplar için Almanya’dan tazminat talep ettiğini belitterek, "Almanya buna tek cümle ile yanıt verdi. Bu ülkemize ve Polonyalılara karşı saygısız bir tavır." açıklamasında bulundu.

Bu zamana kadar Almanya ve Polonya arasındaki savaş tazminatı meselesi hakkın açık bir şekilde konuşulmasa dahi Mularczyk, "Bu konuda hiçbir görüşme, müzakere olmadı. Yani konu hiç açılmamışken taraflardan biri bunun kapandığını iddia edemez. Bu mantığa ve uluslararası hukuka aykırıdır." diye konuştu

Ardından Almanya'dan tazminat olarak 1,3 trilyon avro talep etmişti.

Bakan yardımcısı, Almanya’nın bu hususta ürettiği bütün karşı argümanların kolayca çürütülebileceğini bu nedenler Almanya’nın herhangi bir tartışmadan yana olmadığını öne sürdü.

Geçtiğimiz yılın eylül ayında Polonya hükümeti İkinci Dünya Savaşı sırasında Polonya’nın maruz kaldığı maddi kayıpları detaylarıyla anlatan kapsamlı bir rapor yayımlamıştı. 1,3 trilyon avro talep etmişti.

Polonya Dışişleri Bakanlığı, 3 Ekim 2022'de Almanya'ya tazminat talebini içeren diplomatik nota göndermişti.

Bakanlık, Almanya'dan istenen savaş tazminatına ilişkin 3 Ocak'ta, "konunun kapandığına" dair yanıt aldıklarını bildirdi.


Ömer Faruk Ekinci
ekomerfaruk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal