İflas Edecek Diye Bilinen Evergrande'de Son Dakika Gelişmesi!

Çin Merkez Bankası (PBOC) Başkanı Yi Gang, Evergrande sorunuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Peki, Evergrande ne demek? Evergrande borçlarını ödeyebildi mi?

23.09.2021-12:56 - (Son Güncelleme: 10.12.2021-11:31) İflas Edecek Diye Bilinen Evergrande'de Son Dakika Gelişmesi!

Ağır borç yükü altında olan ve bundan önceki borç geri ödemelerini fakat ek sürenin son gününde yapabilen Çinli emlak devi olan Evergrande, yeniden temerrüde düşme ihtimali ile karşı karşıya kaldı. Söz konusu şirketin 82.5 milyon doları geri ödemesi için verilen sürenin sonuna gelinmiş durumda. Şirketin borçlarını geri ödemekte zorlanacağı yönünde yapılan açıklamalar, hükümetin şirkete doğrudan bir müdahale edeceği ve borçlarını yeniden yapılandıracağı beklentilerini yükseltmiş durumda. İflasın eşiğinde olan Çinli gayrimenkul şirketi Evergrande, daha önce de, temerrüde düşmemek için HengTen Network'teki yaklaşık 273.5 milyon dolarlık hisselerinin tamamını satacağını ifade etti.

MERKEZ BANKASI EVERGRANDE'E SIRT ÇEVİRDİ

Bloomberg HT'nin haberine göre Yi, China Evergrande Group’un geçen hafta yükümlülüklerini yerine getiremeyebileceği yolunda bir açıklama yapmış olduğunu, bunun Hong Kong’da endişeleri artırabileceğini, fakat Hong Kong’un finansal faaliyetler için etkili bir sistem kurmuş olduğunu ve bu gibi sorunları çözmek için iyi tanımlanmış yasal bir çerçeveye sahip olduğunu ifadelerine ekledi.

PBOC Başkanı, birkaç firma yüzünden kısa vadede ortaya çıkmış olan risklerin Hong Kong’un finans sistemini uzun vadede zayıflatmayacağını sözlerine ekledi.

EVERGRANDE NEDİR?

1996 tarihinde kurulan Çinli şirket Evergrande'nin 280'den fazla merkezi şehirde bin 300'den fazla çeşitli sektörler için projesi yer alıyor. Şirket, Fortune 500 listesinde 2020 yılında 122. sırada bulundu. Toplam varlıkları ise yaklaşık olarak 350 milyar dolar (2.3 trilyon yuan), yıl içerisinde elde etmiş oldukları satış gelirleri ise 110 milyar doları (700 milyar yuan) aşan Evergrande şirketi'nde 200 bin kişi çalışma hayatında. Şirketin gıda, elektrikli araç, spor sektöründe de yatırımları var.

Evergrande'nin bilinen borcu ise 300 milyar doların üzerinde bulunuyor. Borçlarının akıbeti ise piyasaları büyük bir oranda etkiliyor. Şirket, elektrikli araç üretimi içerisinde bulunan sektöründe de bağlı ortaklığındaki hisselerini satma kararında bulunmuştu.

Evergrande'nin 28 Aralık, Haziran 2023, Haziran 2025 vadeli tahvilleri için ise 255 milyon dolardan fazla bir ödeme yapması öngörülüyor.

EVERGRANDE TEMERRÜDE DÜŞTÜ MÜ?

300 milyar dolarlık borcu ile küresel ekonomi üzerinde büyük endişeler oluşturan Çinli Evergrande, tahvil kupon ödemesini bazı yatırımcılarına yaptı.


Dünya ekonomisini etkileyecek bir boyutta borcu bulunan ve iflasın eşiğine gelen Çinli gayrimenkul geliştiricisi olan şirket Evergrande, 30 günlük ek süreden sonra Tahvil ödemelerini yapabildi.

Evergrande Group, 148 milyon Dolar tutarında bulunan tahvil kupon ödemesini offshore yatırımcılara yaptı.

Evergrande'nin tahvil kupon ödemesini Almany Piyasa Takip Ajansı yapmadığını belirtse de Bloomberg ve New York Times ödemenin yapıldığını ifade etti.

TEMERRÜDE DÜŞMEK NE DEMEK?

Temerrüt, borçlu kişi ya da alacaklı taraflardan birisinin borcunu veya sorumluluğunu belli olan bir zamanda, olması gerekmekte olduğu gibi yerine getirmemesi biçiminde ifade edilir. Temerrüde düşmek ise borcun herhangi bir şekilde ödenmeyecek vaziyette olunması ya da iflas edilmesi anlamı taşımaz, borçlu tarafın borcunu zamanında ödeyemediği bazı anlarda oluşan bir tanımdır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal