Gayrimenkul Krizi Büyüyor

Çinli gayrimenkul geliştirme şirketi Evergrande'nin birimi, 6 Kasım tarihinde vadesi gelen dolar cinsi tahvilinin kupon ödemesini yapamadı.

05.10.2021-11:33 - (Son Güncelleme: 08.11.2021-14:15) Gayrimenkul Krizi Büyüyor

Çinli gayrimenkul geliştirme şirketi Evergrande'nin birimi, 6 Kasım'da vadesi gelen dolar cinsi tahvilin kuponu ödemesini yapamadı.

Ağır borç yükü altında bulunan Çinli gayrimenkul geliştirme şirketi Evergrande'nin dolar cinsinde bulunan tahvillerini elinde tutan bazı yatırımcılar, vadesi gelmiş olan kupon ödemelerini alamamış durumda.

EVERGRANDE GROUP KUPON ÖDEMELERİNİ YAPAMADI

Söz konusu konu hakkında bilgi sahibi olan iki kaynak, Evergrande Group'un Scenery Journey Ltd birimince ihraç edilen dolar cinsi tahvilin cumartesi günü gerçekleşmesi gereken kupon ödemesinin henüz yapılmamış olduğunu belirttiler.

Şirketin cumartesi günü yüzde 13 faiz vermekte olan Kasım 2022 ve yüzde 13.75 faiz vermekte olan Kasım 2023 vadeli tahvillerde toplam 82.49 milyon dolar kupon ödemesinde bulunmalıydı.


EVERGRANDE ŞİRKETİNE 30 GÜNLÜK EK SÜRE BAŞLADI

Vadesi 6 Kasım tarihinde dolan ödemelerin gerçekleşmemesinden sonra 30 günlük ek süre başlamış durumda. Evergrande, bugüne kadar gelmiş olan tahvil kuponu ödemelerini bu ek sürenin bitişinin hemen öncesinde gerçekleştirerek temerrütten zar zor kaçınabildi.

Şirketin buna ek olarak tarihini kaçırmış olduğu başka tahviller için de 10 Kasım tarihine dek ödeme yapması zorunluluğu bulunmakta. Evergrande 11 Ekim tarihinde vadesi gelen 148 milyon dolar tutarında kupon ödemesini de kaçırmıştı.

EMLAK KRİZİ ÇİN'DE BÜYÜYOR

Çinli emlak geliştirme şirketi, Bloomberg HT'nin aktarmış olduğuna göre Fantasia Holdings Group Co. dolar cinsi tahvili için ödeme gününü kaçırmıştı.

Söz konusu bu durum, gayrimenkul devi olan China Evergrande Group'un zor duruma düştüğü bir ortamda, ülkenin ağır borç yükü altındaki emlak firmalarına ilişkin zorlukların daha da artmasına sebebiyet vermişti.

FANTASİA 205.7 MİLYON DOLARLIK ÖDEMESİNİ YAPAMADI

Fantasia, geçtiğimiz dönemler içerisinde yapmış olduğu açıklamada, Pazartesi günü vadesi dolan 205,7 milyon dolar tutarında olan tahvilin geri ödemesini gerçekleştirmediğini ifade etmişti. Fantasia'nın Aralık vadeli diğer bir tahvili, şirketin kısa vadede dahi borç ödeme kapasitesine yönelik endişelerin artması ile beraber, pazartesi günü erken saatler içerisinde yaklaşık olarak 30 sent değer kaybetmişti.


Yapılan açıklamada, Şenzen merkezli olan büyük firmanın yönetimi ve yönetim kurulunun, 'atlanan ödemenin Grup'un finansal durumu ve nakit pozisyonu üzerindeki potansiyel etkisini değerlendireceği.' ifadeleri kullanılmıştı.

ÇİNLİ EVERGRANDE EMLAK ŞİRKETİNİN HİSSELERİ İŞLEME KAPATILDI

Borç krizi içerisinde olan Çinli dev gayrimenkul geliştirme şirketi olan Evergrande'nin ve gayrimenkul yönetim biriminin hisseleri Hong Kong borsası bünyesinde işleme kapatılmasının ardından şirketin varlıklarını satabileceğine yönelik piyasalarda büyük bir spekülasyona sebep oldu.

Çin'in bir zamanlar en büyük gayrimenkul geliştirme şirketi olan Evergrande, 305 milyar dolar değerindeki borcunu ödeyememesinden ötürü ülkenin en büyük yeniden yapılandırması ile karşı karşıya gelebilir.

Hong Kong borsası Evergrande ve Evergrande Property Services Group'un hisselerinin işleme kapatılmasına yönelik bir neden belirtmezken, hisselerin işleme kapatılması hakkında kimin adım attığı kesin değil. Evergrande şimdilik konuya yönelik bir açıklamada bulunmadı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal