Hünnap Faydaları Nelerdir?

Hayat meyvesi olarak bilinen ve anti kanser özelliği olan Hünnap bitkisi pek çok hastalığın şifasıdır. Hünnap faydaları nelerdir? Detaylar haberimizde...

30.07.2020-13:03 - (Son Güncelleme: 26.10.2021-13:40)

Hayat meyvesi olarak bilinen ve anti kanser özelliği olan Hünnap bitkisi pek çok hastalığın şifasıdır. Diyetisyen Eda Ünal, Çin’de 'Hayatın meyvesi, ölümsüzlük meyvesi' olarak tanımlanan ve hastalıkların tedavisinde kullanılan Hünnap bitkisi hakkında bilgi verdi.

HÜNNAP NEDİR?

Diyetisyen Eda Ünal hünnap bitkisi ile ilgili şunları kaydetti: ''Hünnap çehrigiller ailesine ait olan alternatip tıpta sıklıkla kullanılan, ekstrem koşullara dayanıklı ağaç veya çalı formundaki meyveli bir bitkidir. Sonbahar aylarında tüketilmektedir. Olgunlaşmamış meyveleri yeşil, olgunlaşan meyveleri sarı veya kırmızıdan kahverengiye kadar farklı renklerde olabilmektedir. Dışı hafif sert olan hünnap zeytine benzeyen bir görünüme sahiptir. Yabani olarak da yetişebilen hünnap meyvesi bahçelere de özel olarak yetiştirilebilir. Anavatanı Çin olsa da ülkemizde Güney ve Batı Anadolu’da yetiştirilmektedir. Çin’de 'Hayatın meyvesi', 'Ölümsüzlük meyvesi' olarak ülkemizde innabi, ünnap ve çiğde adı ile bilinmektedir.''

HÜNNAP KANSERE İYİ GELİR Mİ?

Diyetisyen Eda Ünal, hünnabın antikanser özelliğe sahip olduğunun altını çizerek, ''Hünnap meyvesinin neredeyse tüm kısımları birçok hastalığın tedavisinde kullanılır. Meyve, tohum ve kabuk kısımlarında fenolik bileşikler, vitamin, mineral ve yağ bulunmaktadır. İçerisinde bulunan C vitamini, flavanoidler, polisakkaritler ve bazı yararlı asitler sayesinde iyi bir antioksidan kaynağıdır. Tip 2 Diyabet, kalp hastalıkları ve bazı kanser türlerine sebebiyet veren serbest radikallerle savaşma yeteneğine sahiptir. Hünnap bağışıklığın güçlendirilmesinde ve içeriğinde C vitamini sayesinde antikanser özelliktedir. Yapılan bazı bilimsel çalışmalar, yine hünnap özlerinin yumurtalık, rahim ağzı, göğüs, karaciğer, kolon ve cilt kanseri hücreleri dahil olmak üzere çeşitli kanser hücrelerini öldürdüğünü ortaya koymuştur. İçerdiği yüksek lif içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini hızlandırır ve kabızlığı azaltmaktadır.'' diye ifade etti.

HÜNNAP FAYDALARI NELERDİR?

Hünnabın astım ve solunum sistemi hastalıklarına karşı oldukça etkili olduğunu belirten Ünal, ''Potasyum oranı yüksek olduğu için günlük potasyum ihtiyacının büyük bir kısmını karşılar ve kalp damar hastalıklarının tedavisine yardımcı olur. İçeriğindeki kalsiyum, fosfor ve demir, birçok yararlarının dışında ayrıca osteoporoz ve aneminin önlenmesinde önemli bir rol oynar. Hünnaptaki polisakaritler; kolesterolü, kan basıncını azaltabilir, kan şekerini stabilize edebilir ve kalsiyum emilimini artırabilmektedir. Modern Çin tıbbında ise nefes açıcı olarak, ciddi duygusal sıkıntı ve sinirlere bağlı halsizliğe karşı tedavi edici amaçlı kullanılmaktadır. Astım ve solunum sistemi hastalıklarına karşı etkili olduğu bilinen bu meyvenin balgam sökücü ve öksürük kesici özelliği de bulunur. Alternatif tıpta anksiyeteye azaltmak ve uyku kalitesini iyileştirmek için kullanılır.'' dedi.

HÜNNAP ZARARLARI NELERDİR?

Hünnap bitkisinin aşırı tüketilmesinin sağlık problemlerini meydana getirebileceğini söyleyen uzman isim, ''Hünnap meyve olarak, çay olarak veya sirke olarak farklı şekillerde tüketilebilmektedir.1 porsiyon hünnap 4 adettir. Diğer besinlerde olduğu gibi hünnabın da aşırı tüketilmesi bazı sağlık sorunlarına yol açabilir. Herhangi bir hastalığı olduğu bilinen ya da bir hastalığın tedavisi için ilaç kullanan kişilerin hünnap tüketiminden önce doktora danışmaları önerilir. Hamilelik ve emzirme dönemlerinde hünnap tüketmeden önce doktora danışılması daha doğru olacaktır.'' diye belirtti.

HÜNNAP KAÇ KALORİDİR?

İçerisinde yağ bulundurmayan 100 gram taze hünnap 79 kaloridir. Hünnabın içerisinde 1,2 gram protein, 20 gram karbonhidrat, 21 mg kalsiyum, 23 mg fosfor ve 250 mg potasyum bulunur.

HÜNNAP ÇAYI NASIL DEMLENİR?

1 su bardağı suyu kaynatınız, kaynamış olan suya birkaç parça kuru hünnap meyvesini ilave edin. Demlenmesi için 10 dakika bekledikten sonra tüketebilirsiniz.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal