Hızlı Kilo Vermenin Vücuda Zararları

Sıcak yaz günlerine girilmesiyle beraber birçok kişi kıştan kalan fazla kilolarını hızlıca vermenin yolunu araştırmaya başladı. Peki hızlı kilo vermenin vücuda zararları neler? Sizin için araştırdık…

30.06.2021-11:12 - (Son Güncelleme: 30.06.2021-11:44)

Bu sene kışı aylarının pandeminin gözetiminde geçirdik. Evde geçirilen vakitler bol olunca istemsizce kilo alımlarında da artış yaşandı. Yaz aylarının gelmesiyle birlikte de fazla kilolarından kurtulmak isteyenler, hızlı kilo vermenin yollarını araştırmaya başladı. Ancak hızlı kilo vermek isterken vücudumuza da zarar verebileceğimizi biliyor musunuz? Bizde sizler için hızlı kilo vermenin zararlarını araştırdık.

Birçok kişinin hedefi hızlıca kilo vermek. Ancak hızlı kilo vermenin vücuda bazı zararları olduğunu unutmamak gerek. Diyetisyen ve Yaşam Koçu Tuğba Yaprak, hızlı kilo vermek isteyenlerin dikkat etmesi gerekenleri paylaştı.

HIZLI KİLO VERMENİN VÜCUDA ZARARLARI

Kan Şekerini Düşürür 

Hızlı kilo vererek, fit bir vücuda sahip olmak isteyenlerin uyguladıkları diyetler, genelde karbonhidrat açısından oldukça sınırlıdır. Vücuda alınan az karbonhidrat ise kan seviyesinin sürekli olarak düşmesine neden olmaktadır. Sanıldığının aksine karbonhidrat fakiri diyetlerde, açlık hissi artacağı için kişide sürekli yeme isteği ve agresif ruh hali meydana gelir. Eğer açlık durumu daha uzun sürerse, zihinde odaklanma problemi de yaşanmaya başlanabilir. 

Metabolizmanın Sistemini Bozar

Hızlı kilo kaybı vücutta şok etkisi yaratacağından, vücut sisteminde bozulmalara neden olabilir. Hızlı kilo kaybında en sık görülen problem metabolizmanın yavaşlaması ve su kaybıdır. Bu durum beraberinde sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Bunun yanı sıra sindirim sistemi bozuklukları, safra kesesi taşı, dolaşım problemleri, kansızlık, tansiyon dengesizlikleri de şok diyetlerin sonuçlarıdır. Hızlı kilo vermek isteyenlerin bilmesi gereken en önemli şey, bu tür diyetlerde en büyük risk kalp sağlığındadır. Bu nedenle bu tarz şok diyetlerde kalp krizi riski oldukça fazladır. Bu durum da ani ölümlere neden olabilmektedir. 

Kas Hasarına Neden Olur

Uzun süreli düşük kalorili diyet yapanların vücudu, uzun süreli aç kalma sonucu kas kaybı yaşayabilir. Vücut sistemi yani organlarımız doğru ve sağlıklı beslenmeyle ilişkili olduğu için yanlış beslenme özellikle böbrek ve karaciğer de kas erimesine neden olabilmektedir. 

Saç Dökülmesine Neden Olur

Son dönemlerde en sık şikayet edilen konuların başında saç dökülmesi gelmektedir. Saç dökülmesinin birçok sebebi olacağı gibi yanlış diyet ve yetersiz beslenmede saç kaybına neden olmaktadır. Ne yazık ki hızlı kilo verme arzusuyla yapılan kişiye özel hazırlanmamış yetersiz vitamin ve mineral içeren diyetler, saç dökülmesine yol açabilir. Bir diğer durum ise ani kilo kaybının vücutta oluşturacağı ani hormonal dengeler bazı mineral kayıplarına neden olur ve bu durum saç dökülmesi olarak kişide belirti gösterir. 

Hızlı Kilo Alımına Neden Olabilir 

Çabucak kilo vermek istediğiniz diyetler tam tersi etkide yaratabilmektedir. Bunun nedeni hızla kilo vermek için yapılan diyetler olabilir. Karbonhidrat ve protein kaybeden vücut, ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanır ve arayış içine girer. Buda kişide ekstra yemek yeme isteği uyandırır ve kişi vücut dengesini sağlamak için yemek yemeye başlar. 

Diyet yaparken önemli olan kiloların uzun vadede gidici olmasıdır. Bu nedenle kilo vermek isteyenlerin uygulaması önerilen en sağlıklı yöntem, uzman bir doktor tarafından diyet programı hazırlanması gerekir. Hazırlanacak diyet programı, kişinin fizyobiyolojik ihtiyaçlarının düşünüldüğü, kilosunun yaşının, soysal ve ekonomik hayatının hesaplanarak planlandığı, tamamen bireye özel beslenme programıyla kilolarından kurtarmaktır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal