Heterodoks Nedir?

Maliye ve Hazine Bakanı Nureddin Nebati'nin son dakika açıklamalarınde heterodoks ekonomik eğilimlerde olduklarını bildirdi.

05.01.2022-14:37 - (Son Güncelleme: 05.01.2022-17:42)

Maliye ve Hazine Bakanı Nureddin Nebati'nin son dakika açıklamaları tartışma yarattı. Ortodoks ve heterodoks kelimeleri toplum içerisinde çok fazla kullanılmadığı için bu ifadeler araştırma konusu olmuş durumda. Nureddin Nebati ve kullanmış olduğu bu ifadeler de bir süre daha gündemde kalacak. 

NEBATİ AÇIKLAMALARDA BULUNDU

Maliye bakanı Nebati, Türk lirası hakkında olumlu açıklamalarda bulundu. Daha önce denenmeyen bir yol denendiği Nebati tarafından dile getiriliyor. Bakan Nebati, 

“Hızlıca gerekli adımları attık, Ortodoks davranmıyorsunuz diyenlere TL’yi güçlendirecek enstrümanların tamamını sunduk. Bundan sonra yapılacak şey ekonomi politikalarını dikkatlice takip etmek ve enstrümanları kendinize uygun şekilde kullanma dönemi.” açıklamalarında bulundu. Yeni ekonomik plan için,  “Bize öğretilmiş olan şeyler çerçevesinde hareket etmek zorunda değiliz. Bizim gücümüz bizim tarihimizden, bu toplumun dayanışmasından, son 2 yılda uyum sağlama kabiliyetimizi ortaya koyan çabamızdan ve başarımızdan kaynaklanıyor.” sözlerini sarf etti.

ORTODOKS NE DEMEK?

Ortodoks kelime anlamıyla dogmaya ve öğretilere sıkı sıkıya bağlı anlamına gelmektedir. Her fikrin, her kuramın bir ortodoksluğu bulunmaktadır. Ekonominin de Ortodoks bir anlatısı vardır. Yunancadan gelmektedir. Doğru mezhep sahibi, doğru öğretiye uygun anlamındadır. Bu da zamanında baskın fikrin karşısına çıkan bir fikir sonucu ilk fikri savunan insanları tanımlamak için kullanılmıştır.


DİNDE ORTODOKSLUK NEDİR?

İnanç ve felsefe temelli olarak doğuda ortaya çıkar. Batı'da gelişen Hristiyanlık doktrinleri karşısında en ilkel Hristiyanlığı savunanlara denir. Ortodoks Kilisesi 5. yüzyılda ayrılır. Bizans imparatorluğu 1000 yıl boyunca ortodoksluğu temsil etti. Osmanlı İmparatorluğu 1453'ten yıkılışına kadar temsil eder.

HETERODOKS NEDİR?

Ortodoks'un zıddıdır, Heterodoks farklı inanç anlamına gelmektedir. Geleneksel görüşlerin reddi anlamına gelir. Güney Amerika ve Portekiz'de bu heterodoks ekonomik anlatısı olur. Portekiz'de başarılır olur. Genel kabul görmüş ve dünyaca onaylanan Ortodoks fikirlerin zıddında ilerler. Heterodoks politikada devlet daha çok söz sahibidir. Hükümetlerin sesi daha çok çıkmaktadır.

KİME ORTODOKS DENİR?

Ortodoks, Hristiyanlığın üç büyük dini koludur. Protestanlık, Katolik ve Ortodoksluk vardır. Ortodoksluğa bağlı kişilere Ortodoks denir. Daha çok Rusya, Gürcistan ve doğuda bulunmaktadır. Türkiye'de Mardin, İstanbul ve Hatay'da vardır. Ortodoks kiliselerine giriş Katolik kiliselerine oranla daha az ziyaretçi kabul etmektedir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal