Hazine Bakanı Albayrak'tan KOBİ'lere Müjde! 1 Ocak'ta Başlıyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelere dönük devlet destekli ticari alacak sigortası tarifesini tespit etti. Yeni sistem 1 Ocak'ta yürürlüğe girecek.

24.12.2018-11:08 - (Son Güncelleme: 24.12.2018-11:00) Hazine Bakanı Albayrak'tan KOBİ'lere Müjde! 1 Ocak'ta Başlıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Twitter sayfasından yaptığı paylaşımda "KOBİ'lerimizin alacaklarını tazmin edememeleri halinde zararlarını karşılamak için Devlet Destekli Alacak Sigortası'nı devreye sokuyoruz. 1 Ocak'ta başlayacak bu sistem, bütün KOBİ'lerimize hayırlı uğurlu olsun" sözlerini kullandı.

PEŞİN ÖDEYENE YÜZDE 10 İNDİRİM YAPILACAK

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın mesele ile alakalı tebliğleri, Resmi Gazete'de yayımlandı. Alacak sigortası, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler (KOBİ) olarak açıklanan işletmelerden, başvuru tarihinden sonra en az iki sene önce kurulan ve Olağandışı Riskler Yönetim Merkezi tarafından tespit edilen risk değerlendirme kriterlerini sağlayanlara verilecek.

Prim hesabında, alacak sigortası isteğinde bulunan işletmenin son mali senede vadeli satışlardan topladığı cirosu esas alınacak. Net prim ve azami teminat tutarı, vadeli satışlardan toplanan ciro esas alınmak üzere, tespit edilen oranlar kullanılarak hesaplanacak.

Tarife ve talimata göre tespit edilen prim tutarı sigorta firması tarafından alınacak. Prim tutarının hepsinin peşin olarak verilmesi halinde tarife fiyatı üstünden yüzde 10 indirim yapılacak.

SKORU 6 OLANA KREDİ YOK

Prim tutarı, en az yüzde 25'i peşin ve geri kalanı en çok üç taksit olacak biçimde verilmesi şartıyla, kredi kartı ve benzeri başka düzenli ödeme yöntemleriyle taksitlendirilebilecek.

Alacak sigortası çerçevesinde teminat verilecek alıcılar ile alakalı risk değerlendirmesinde kullanılacak kriterler Merkez tarafından tespit edilecek.

Risk değerlendirmesi neticesinde, bu alıcılardan her birine "1 (en düşük riskli)" ile "6 (en yüksek riskli)" arasında skor verilecek. Skoru 6 olan alıcılara alacak sigortası çerçevesinde kredi limiti sağlanmayacak.

Skoru 1 ile 5 arasında olan her bir alıcıya, alacak sigortası isteğinde bulunan işletmenin vadeli satışlardan toplanan cirosuna göre belirtilen azami tutarları geçmemek kaydıyla kredi limiti sağlanacak.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal