Hat Trick Ne Demek?

Dünyaca ünlü futbolcuların maçlarda 3 defa gol atmasına şahit olmuşsunuzdur. Günümüzdekinden farklı olarak hat trick, kullanıldığı ilk zamanlarda farklı bir kurala bağlı olmaktaydı. İsim babalığını İngiltere'nin yaptığo hat trick ne anlama geliyor, hat trick ne demek ve ilk ne zaman ortaya çıktı?

17.02.2021-10:26 - (Son Güncelleme: 17.02.2021-10:26) Hat Trick Ne Demek?

Futbola ilgi duyan ya da duymayan kişilerin merak ettiği kavramlardan biri olan hat trick kavramının manaya geldiği araştırılıyor. Özellikle futbol maçlarından duyduğumuz kavramın anlamı nedir, hat trick ne demek?

HAT TRICK NEDİR?

Hat trick kavramı özellikle futbolseverlerin duyduğu ve araştırdığı kavramlardan biridir. İlk kullanıldığı dönemlerde peş peşe hedeflenen başarıyı gösteren sporcunun performansı hakkında hat trick ifadesi kullanılmış olsa da, günümüzde arka arkaya olmasına bakılmaksızın bu terim kullanılmaktadır.

Örnek vermek gerekirse İngiltere'de ilk dönemlerde bir futbolcunun maç esnasında arka arkaya 3 gol atması hat trick olarak kabul ediliyordu. Daha sonra futbolda yaygınlaşarak tüm dünya çapında üç gol atılması hat trick olarak adlandırılmaya başlandı. Öte yandan bir maçta sağ ayak, sol ayak ve kafayla gol atılması ise altın hat trick olarak ifade edilmeye başlandı.

YARIŞMALARDA HAT TRICK

Başta Formula 1 yarışları olmak üzere otomobil yarışmalarındaki hat trick ise, 'bir pilotunun sıralamaları 1. sırada bitirip pole pozisyonu alması, yarışı birinci bitirmesi ve yarışın en iyi tur zamanını yapması halinde kullanılan bir kavramdır.'

HAT TRICK TARİHİ

Hat trick kelimesi etimolojik bakımdan Viktorya Dönemi'ne kadar uzanır. Hat trick kelimesi, o dönemin sihirbazlarının şapkalarından 3 adet beyaz tavşan çıkarmasından türeyerek ilk olarak kriket sporcuları için kullanılmıştır. Hat trick terimi ilk defa H. H. Stephenson isimli sporcu için 1858'de kullanılmıştır. İlk defa yazılı olarak kullanılması ise 1878 yılında olmuştur.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal