Hangi Aşıdan Kaç Doz Yapılmalı?

Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. Merda Erdemir Işık, ''İki doz Biontech ya da üç doz Sinovac aşısıyla, aşılama takviminin bittiğini düşünmek yanlış'' diyerek aşılama hakkında önemli bilgilerin altını çizdi. Detaylar haberimizde...

29.12.2021-09:28 - (Son Güncelleme: 29.12.2021-17:28)

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Merda Erdemir Işık, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek adına aşı olmanın gerekliliğine dikkat çekerek, henüz aşı yaptırmamış olan kişilerin Biontech aşısını birer ay ara ile yaptırabileceğini, bir nedenle mRNA aşısı yapılamıyor ise mutlaka 3 doz Sinovac aşısı olunması gerektiğinin altını çizdi.

Uzman isim, iki doz Biontech ya da üç doz Sinovac aşısı olan kişilerin, aşılama takvimini tamamladığını düşünmesinin de yanlış olduğunu söyleyerek ''Aşıların etkisinin zaman içerisinde azaldığı biliniyor. Bu nedenle hatırlatma dozları ile yeniden bağışıklığın güçlendirilmesi gerekiyor'' diye vurguladı.

BAĞIŞIKLIK KAZANMAK İÇİN AŞI GEREKLİ!


Bağışıklığı elde edebilmek için aşılanmanın önemini yineleyen Işık, ''Aşılama; hem hastalığın bulaş riskinin hem de hastane yatış oranlarının azaltılması adına en önemli gereklilik. Omicron varyantı ile karşılaşmamızın ardından elde edilen klinik verilerin sonuçları da bağışıklık için aşılamanın önemini bir kez daha ortaya koyuyor'' dedi.

AŞI OLMAYANLAR NE YAPMALI?

Primer yani birincil aşı şemalarını henüz tamamlamayan kişilerin daha fazla beklemeden aşılanması gerektiğinin altını çizen Işık, ''Henüz hiç aşı yaptırmayan kişiler Biontech aşısını birer ay arayla yaptırabilirler. Eğer bir nedenle mRNA aşıları yapılamıyorsa 3 doz Sinovac aşısı yapılmalıdır. Tüm bu öneriler henüz aşı yaptırmayanlar için geçerlidir. Aşılamasına başlanan ancak tamamlanmayan kişilerin aşılama sürecine kaldıkları yerden devam etmesi gerekir. Hatırlatıcı doz da ihmal edilmemelidir. Primer şema tamamlandıktan sonra sıra hatırlatıcı doza gelmelidir'' diye belirtti.

AŞILARIN ETKİSİ ZAMAN İÇERİSİNDE AZALIYOR!

Aşı takvimimin tamamlanması için gerekli olanları sıralayan Işık şunları kaydetti: ''İki doz Biontech ya da üç doz Sinovac yaptıran kişilerin aşılanmalarının tamamlandığını düşünmeleri yanlış bir yaklaşım. Aşıların etkisinin zaman içerisinde azaldığı biliniyor. Bu nedenle hatırlatma dozları ile yeniden bağışıklığın güçlendirilmesi gerekiyor. Primer aşı şeması tamamlandığında hatırlatıcı dozun en erken 3 ay sonra mümkünse Biontech ile yapılması öneriliyor. Bu noktada iki doz Sinovac ve sonrasında bir doz Biontech yaptıranlar için de takip edilmesi gereken süreçle ilgili bilgi vermek isterim. Bu gruptaki kişilerin ikinci doz Biontech aşılarını en erken 3 ay sonra olmaları gerekiyor. Toplumumuzda öncelikli gruplarda yer alan bazı kişiler 2 Sinovac, 2 Biontech olmak üzere dört doz aşı yaptırdılar. Bu gruptaki kişilerin 6 aydan önce hatırlatıcı doz yaptırmalarını gerektirecek bir durum yok.''


AŞI YÜZDE 100 KORUMA SAĞLAMIYOR

Kovid-19 geçiren kişilerin aşılamaya karşı ön yargılı olabildiğini dile getiren Işık, ''Hiçbir aşı yüzde 100 koruma sağlamıyor, bu nedenle aşılanmasına rağmen hastalığı geçirenler de var. İki doz Sinovac sonrası Kovid-19’a yakalanan kişilerin hastalığı atlattıktan sonra bir doz Biontech yaptırmaları ve hatırlatıcı dozu da bu aşıdan en az 3 ay sonra olmaları önemli. İki doz Biontech sonrası hasta olanların ise izlemesi gereken aşılama süreci hastalık atlatıldıktan sonra en erken 3 ay sonra bir doz daha Biontech olmaları'' diyerek açıklamasını sonlandırdı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal