Hamilelik Döneminde Bol Bol Ayva Tüketin

Sonbahar aylarının gelmesiyle birlikte hasadı da başlayan ayva, içerisinde bulunan vitamin, antioksidan, antianemik özellikleri sayesinde anne adaylarına birçok fayda sağlıyor. Tüketildiğinde doğacak çocuğun güzel ve gamzeli olacağına inanılan ayvanın faydaları nelerdir?

16.10.2020-09:14 - (Son Güncelleme: 16.10.2020-10:03) Hamilelik Döneminde Bol Bol Ayva Tüketin

Sonbahar aylarının gelmesiyle birlikte ayva hasadı da başladı. Coğrafi özellikleri sayesinde Türkiye’nin birçok bölgesinde üretilen ve farklı ülkelere ihraç edilen ayvanın lezzeti kadar içeriğinde bulunan vitamin, antioksidan, antianemik özellikleri de dikkat çekiyor. Anne adaylarının tüketmeleri için önerilen ayva, tok tutma, kiloyu dengede tutma, bulantıların hafiflemesini sağlama gibi birden fazla özelliğe sahip. A, B, C vitaminlerini de içeren ayva, doğum uzmanları tarafından anne adaylarına en çok önerilen meyveler arasında yer alıyor. Hamilelik döneminde tüketilen ayvanın doğacak olan çocuğun güzel olmasını sağladığına inanılmakta ve aynı zamanda cildin korunmasını da sağlamakta. Ayvanın faydalarından değinen Kadın Doğum Uzmanı Ertan İzgiç, konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

‘AYVA ÇOK DEĞERLİ BİR GIDA’

Hamilelik döneminde vitamin içeriği yüksek olan besinlerin tüketilmesi gerektiğini bu nedenle de ayvanın da tercih edilebileceğini belirten İzgiç, ‘Ülkemizde pek çok gıdaya ulaşabiliyoruz. İskandinav ülkeleri gibi meyve ve sebze bulmakta zorluk yaşanmıyor. Elimizin altında her türlü meyve bulunabiliyor. Ülkemizin coğrafi bir avantajı. Tabi ki kan takviyesi, gıda takviyeleri hamilelikte alınmak durumunda ama kesinlikle doğal gıdalara ağırlık verilmeli. Burada abartılı olmamak kaydıyla hamile kişi bitkisel gıdaları, kırmızı et, beyaz ete ağırlık vermeli. Bizim bulunduğumuz coğrafyada ayva çok yetişiyor ve ihraç da ediliyor.

Ayva çok değerli bir gıda. Birçok vitamini barındırmakla beraber, antioksidan özelliği, antianemik özelliği de var. Özellikle lifli bir gıda olmasından dolayı tok tutucu özelliği de var. Bu yüzden çoğu diyetlerin de değişmez bir parçasıdır. Gebelikte de bu böyledir. Ayvanın glisemik indeksi çok düşüktür. Hem tok tutucu özelliği hem glisemik özelliğinin olmasıyla kesinlikle anne adaylarına önerilir. Özellikle kilo almaya meyilli anne adaylarında ayva daha da önemlidir. Bu mayhoşumsu tadıyla gebelik bulantılarında da ayvayı öneriyoruz. Bu belki de bu biraz mübalağa ama ayvanın cildi güzelleştirdiği, gençleştirdiğine dair yayınlar, bilimsel bilgiler var’ dedi.

‘AYVA YİYENİN ÇOCUĞU GÜZEL OLUR’

Semt pazarlarındaki esnaflar, vatandaşlara ayvanın faydalarını sayarak satış yapıyor. Ayva yiyen kişinin çocuğunun güzel olacağına inandıklarını belirten pazarcı esnafı bu nedenle vatandaşlara bol bol ayva yemelerini önerdiklerini söyledi. Eşinin hamilelik dönemşnde ayva yediği için çocuğunun yanaklarında gamze oluştuğunu belirten Emrah Yaylı isimli vatandaş, ‘Ayva için söylenen sözler vardır. Eskiler, ‘Hamilelikte ayva yersen çocuğun güzel olur, gamzeli olur’ derler. Galiba doğru, benim çocuğumun iki tane gamzesi var. Galiba doğru, çünkü ben de zamanında eşime hamilelikte ayva yedirmiştim’ diye konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal