Hacamat orucu bozar mı? Diyanet oruç tutarken hacamat yapılır mı?

Ramazan ayının gelmesiyle beraber orucu bozan eylemler Müslümanlar tarafından merak ediliyor. Hacamat yapmanın orucu bozup bozmadığı konusunu merak edenler Diyanet İşleri Başkanlığı’nın konu hakkındaki açıklamasını merak ediyor. Peki Hacamat orucu bozar mı? Diyanet oruç tutarken hacamat yapılır mı? İşte konu hakkında merak edilenler…

15.03.2024-11:36 - (Son Güncelleme: 15.03.2024-17:15)

Geçtiğimiz Pazartesi günü başlayan Ramazan ayıyla beraber orucu bozan durumlar daha sıkça araştırılmaya başlandı. Oruçluyken hacamat yapmanın orucu bozup bozmadığı sorusu günün en çok merak edilen soruları arasında yer alıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın hacamat orucu bozar mı? sorusu hakkındaki açıklaması Müslümanlar tarafından merak ediliyor. Peki Hacamat orucu bozar mı? Diyanet oruç tutarken hacamat yapılır mı?

Hacamat orucu bozar mı?

Ramazan ayında oruç tutarken kan vermenin orucu bozmayacağı İbn Kudâme'nin el-Muğnî eserinde belirtilmiştir. Ancak, vücuda kan almanın, beslenme ve gıda alımı gibi işlemlerle eşdeğer olduğu düşünülerek orucu bozabileceği ifade edilir. Kan vermenin orucu etkileyip etkilemeyeceği konusunda farklı görüşler bulunmaktadır. 

Bir rivayete göre, Peygamber Efendimiz (s.a.s.), "Hacamat yapanın ve yaptıranın orucu bozulur." demiştir. Diğer bir rivayete göre ise, Hz. Muhammed'in (s.a.s.) oruçlu iken hacamat yaptırdığı anlatılmaktadır.

Hacamat orucu bozar mı? Diyanet oruç tutarken hacamat yapılır mı?

Diyanet oruç tutarken hacamat yapılır mı?

Eğer hacamat sırasında ciddi bir miktarda kan alınırsa, bu durum orucu bozabilir. Hacamat yaptırmak, cildin belirli bölgelerinden kan alınmasını içerir ve bu kan kaybı orucu geçersiz kılabilir. Ancak, hacamatın küçük miktarlarda ve zaruri olmayan bölgelerden yapıldığı durumlarda, orucu bozması beklenmez. Bu nedenle, hacamat yaptırmadan önce uzman bir sağlık profesyoneline danışmak ve oruç durumunuzu değerlendirmek önemlidir.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal