Ege ve Akdeniz'de Tatil Yapanlar Balon Balıklarına Karşı Uyarıldı

Kızıldeniz'den Akdeniz ve Ege Denizi'ne ulaşan balon balıkları tatilciler için tehdit oluşturmaya devam ediyor. Tatilciler, doğal düşmanı bulunmayan ve günden güne popülasyonu artan balon balıklarına karşı uyarıldı.

10.06.2020-09:38 - (Son Güncelleme: 10.06.2020-09:22) Ege ve Akdeniz'de Tatil Yapanlar Balon Balıklarına Karşı Uyarıldı

Adana'nın sahil ilçelerinde Karataş'ta balıkçılar, coronavirüs tedbirlerine uyarak balık avlarına devam ediyor. Balıkçıların en büyük tedirginliği ise balon balıkları oldu. Kızıldeniz'den Akdeniz ve Ege Denizi'ne ulaşan balon balıkları, balık stoklarında büyük kayıplar yaşanmasına neden oldu. Uzun süredir balıkçılık sektöründe olan Su Ürünleri Kooperatifler Birliği’nin başkanı Celal Safsoylu konuyla ilgili olarak değerlendirmelerde bulundu.

Sezonun kapalı olmasından dolayı balıkçıların büyük bir kısmının bakım ve onarım işleriyle meşgul olduğunu söyleyen Safsoylu, "15 Eylül’de sezon tekrar açılacak ve 'vira bismillah' diyeceğiz. Küçük tekne balıkçılarımız ava çıkıyor. Onlar yılın 12 ayı balıkçılık yapıyorlar. Fakat bu balon balığı dediğimiz istilacı tür, balıkçılarımıza onarılamayacak derecede zararlar veriyor. Bir trol sahibi ağını yapmak için 10-15 bin TL harcıyor. Balon balığı sürüsüne denk gelirse bu miktar tamamen zarara dönüşüyor ve yeni bir trol ağı yapmak zorunda kalıyor. Tamamen ağları delik deşik ediyorlar. Sürülerine denk geldiğimizde çok büyük zarar oluşuyor. Şikayetler çoğaldı. Balıkçılar artık böyle giderse denize çıkamamaktan korkuyorlar. Su Ürünleri Genel Müdürlüğü yakalanan balon balığı başına 5 TL gibi bir destek verileceğini duyurmuştu. Eğer bu uygulanırsa, Karataşlı balıkçılar da memnuniyetle bu türü yok etmek adına gereken özveriyi gösterir. Balıkçılarımız neredeyse bu balıklar yüzünden mesleği bırakacaklar. Bunun önlemini alabilmek adına yetkili kişilerden destek bekliyoruz. Gereken yerlere başvurduk. Umarım bu sorun çözülür." ifadelerini kullandı.

"GÜÇLÜ BİR DİŞE SAHİPLER"

Balon balıklarının saldırgan bir tür olduğunu vurgulayan ve tatilcilere zarar verebileceğine değinen Safsoylu, "Mersin'in Anamur ilçesinde bir çocuğunun parmağını ısırarak koparacak derecede güçlü bir dişe sahipler. Anamur'da oldu, Karataş'ta da olabilir. Saldırgan bir balık türüdür. Denize giren vatandaşlarımıza da zarar verebilir. Böyle olursa turizme de olumsuz etkisi olur. Sürekli balıkçılar bu tür ile karşılaşıyor. İstilacı bir tür, ekonomik değeri olan balıkları da yiyor. Onların nesillerini tüketiyor. Güçlü dişleri var. Balon balığı sahillere yaklaşırsa turizmi azaltır. İnsanlara zarar verebilir. Örnekleri yaşanıyor, tedirginlik var. İnsanlar neredeyse denize giremeyecek hale geldi." dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal