Dağlık Karabağ Nerede?

Gözümüz kulağımız Dağlık Karabağ'da... Ermenistan ve Azerbaycan'ı savaş pozisyonuna getiren Dağlık Karabağ sorunu nedir? Dağlık Karabağ Nerede? Dağlık Karabağ haritada nerede bulunuyor?

28.09.2020-15:24 - (Son Güncelleme: 28.09.2020-15:22) Dağlık Karabağ Nerede?
DAĞLIK KARABAĞ NEREDE BULUNUYOR?

Dağlık Karabağ sorununun meydana gelmesiyle Dağlık Karabağ nerede soruları gündeme gelmeye başladı. Bahsi geçen bölge, Güney Kafkasya'da yer alan hukuken Azerbaycan'a bağlı ancak de facto olarak hiçbir ülke tarafından tanınmayan Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin egemenliği altında bulunan tarihi bir bölge.

DAĞLIK KARABAĞ SORUNU NEDİR?

Dağlık Karabağ sorunu da bir diğer merak edilen konu. Sovyetler Birliği'nin dağılma aşamasında Ermeniler Dağlık Karabağ bölgesinde hak iddia etmeye başladı. Bunun üzerine de Dağlık Karabağ sorunu başladı.

Ermeniler, 1991'de Hankendi'yi, 1992'de Hocalı ve Şuşa'yı işgal etti. Ardından Laçın, Hocavend, Kelbecer ve Ağdere'yi de ele geçiren Ermeniler, 1993'te Ağdam'a da girdi. Ağdam'ı, Cebrayıl, Fuzuli, Gubadlı ve Zengilan illerinin işgali takip etti.

Azerbaycan topraklarının yüzde 20'si işgal edilirken yaklaşık 1 milyona yakın kişi de yaşadıkları bölgeyi terk edip gitmek zorunda kaldı.

Azerbaycan ve Ermenistan, 4-5 Mayıs 1994 tarihlerinde Bişkek'te Bağımsız Devletler Topluluğu Parlamentolararası Meclisi, Kırgızistan Parlamentosu, Rusya Federal Meclisi ve Dışişleri Bakanlığının inisiyatifiyle 'Bişkek Protokolü' olarak bilinen ateşkes anlaşmasına imza attı. Ancak ateşkes, kağıt üzerinde kalmıştı ve çatışmalarda binlerce asker yaşamını yitirmişti.

Dağlık Karabağ sorununu ve Ermenistan-Azerbaycan anlaşmazlığını barışçıl yöntemlerle çözülmesine taraflar arasında aracılık etmek için 1992 yılında Minsk Grubu kuruldu.

Eş başkanlığını Rusya, Fransa ve ABD'nin yürüttüğü AGİT Minsk Grubu, aradan geçen 28 yılda çok sayıda girişimde bulunmasına rağmen Dağlık Karabağ sorununun çözümüne yönelik somut sonuçlar elde edemedi.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal