Kayseri'nin Kocasinan ilçesi Yazır köyünde bulunan çiftçiler, sene boyunca bin bir emek vererek ektikleri ay çekirdeğinin hasat dönemini getirdi.
Çiftçiler, hasatı tamamlanan "şemşamer"i kuruyemiş raflarında yer alması için güneşte kurutmaya sunuyor.
Güneşlenmesi için geniş ve düz alanlara bırakılan "şemşamer"i daima karıştırmak zorunda kalan çiftçiler, sıcak havalarda gün içinde çalışmak mecburiyetinde oluyorlar.
Bu süreçte çalışan çiftçilerden 40 yaşındaki Sadık Çiftçi, şemşamerin hasat sürecini ayrıntılarla şöyle açıkladı:
"Ay çekirdeğini 4. ayda ekeriz, 8. ay dediğimiz zaman hasat zamanımız gelir. Sıcak olmadığı zaman çekirdek kurumaz. Sıcağın altında çalışmak da zor. Geçim davası, ekmek davası diye dayanıyoruz bu sıcağa. Bazen 35-40 derece oluyor hava, o derece olmadan da kuruma gerçekleşmiyor. Daha sonra savurup tüccarları bekliyoruz. Fiyatta anlaşırsak ürünümüzü veriyoruz. Güneşin altında ürünümüzü kurutamazsak iki gün sonra yağmur yağsa bir yıllık emeğimiz heba olur, ürünümüz para etmez."