ABD, Patriotların Türkiye'ye Satışına Onay Verdi

ABD Dışişleri Bakanlığı Patriot hava savunma sisteminin Türkiye'ye satılması konusunda onay verdi.

19.12.2018-10:29 - (Son Güncelleme: 19.12.2018-09:25) ABD, Patriotların Türkiye'ye Satışına Onay Verdi

ABD Dışişleri Bakanlığı, 3.5 milyar dolar tutarındaki Patriot hava ve füze savunma sistemlerinin Türkiye'ye satışına onay verdi. Fakat iki devlet arasında satış için herhangi bir anlaşma yapıldığına yönelik bilgi gelmedi.

ABD Savunma Bakanlığı'na (Pentagon) bağlı Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı, söz hususu satışın onaylaması ile alakalı yazılı bir açıklama gerçekleştirdi.

Yayınlanan açıklamada, "Dışişleri Bakanlığı, tahmini 3.5 milyar dolar tutarında 80 MIM-104E Güdümü Yükseltilmiş Patriot füzesi, 60 İleri Kabiliyet Patriot-3 (PAC-3) füzesi ve alakalı ekipman satışını onaylamaya karar verdi. Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı, bu satış hususunda bugün Kongreyi bilgilendirdi." sözlerine yer verildi.

Ayrıca, söz hususu savunma sistemi paketine 4 AN/MQP-65 radar seti, 4 kilitlenme kontrol sistemi, 10 anten direk grupları, 20 M903 fırlatma istasyonu, 5 elektrik santralinin haricinde, iletişim cihazları, test cihazları, menzil programları ve destek ekipmanlarının da dahil olduğu bildirildi.

Satışın kabul edilmesinin, Türkiye'nin hava savunma kapasitesine önemli esneklik kazandıracağı söylenen açıklamada, "Hava ve füze tehditleri ile başka saldırıları caydırma yeteneğine sahip emniyetli bir Türkiye, NATO ve Avrupa kıtasında barış ve istikrarı tesis edecektir." denildi.

Türkiye Rusya'dan S-400 alımı için anlaşmıştı

Türkiye daha önce Patriotların satışında problem çıkmasının sonrasında önce Çin savunma sisteminde karar kıldı. Fakat daha sonra Rusya'ya dönen Türkiye, Rusya'dan S-400 savunma sisteminin alınması için anlaştı. Taraflar S-400 savunma sisteminin 2019 senesi içinde kurulumuna başlanacağını duyurdu.

ABD Savunma Bakanlığı daha önce gerçekleştirdiği açıklamalarda Türkiye'nin S-400 alımından cayılması ve Patriot sistemin satılması için çalışıldığını açıklamıştı. Pentagon, Türkiye'nin Rusya'dan alacağı S-400 savunma sistemin Ankara'nın da üye olduğu NATO sistemlerine entegre edilemeyeceğini duyurmuştu.

ABD'den gelen bu son açıklama iki devlet arasında satış için herhangi bir anlaşma yapıldığı manasına gelmiyor. Satış onayının sonrasında Türkiye'nin S-400 alımı hakkında nasıl bir tavır takınacağı bilinmiyor. S-400 sistemi alınmaması hususunda ağır baskı altında olan Ankara'nın Patriot satışına onay çıkmasının sonrasında nasıl hareket edeceği merak hususu.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal