GSS ve Prim Borcu Olan Vatandaşları Sevindiren Haber: 30 Kasım’a Kadar Bunları Yaparsanız Borçlarınız Silinecek

GSS ve prim borcu olan vatandaşları sevindirecek haber geldi. Sosyal Güvenlik Kurumunun paylaştığı haberde 30 Kasım 2021 tarihine kadar gelir testi yapılanların gelirinin asgari ücretin üçte birinden az olduğu tespit edilirse borçları silinecek.

04.09.2021-11:14 - (Son Güncelleme: 04.09.2021-11:14) GSS ve Prim Borcu Olan Vatandaşları Sevindiren Haber: 30 Kasım’a Kadar Bunları Yaparsanız Borçlarınız Silinecek

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan sevindiren haber geldi. Vatandaşların en çok merak ettiği sorulara cevap veren Sosyal Güvenlik Kurumu, GSS ve prim borcu olan kişilerin, gelir testi yaptırmalarından sonra güncel gelirlerinin asgari ücretin üçte birinden az olması durumunda, borçları silinip prim tutarı devlet tarafından silinecek. 

PRİM TUTARINI DEVLET ÖDEYECEK

30 Kasıma kadar daha önce gelir testi yaptırmayan vatandaşların, yaptırdıkları gelir testi sonrası, hane içindeki toplam gelirlerinin asgari ücretin üçte birinden az olması durumunda, borçları devlet tarafından silinecek ve primlerinin ödeneceği belirtildi.  Peki GSS neyi ifade ediyor?

GSS NEYİ İFADE EDİYOR?

GSS açılımıyla genel sağlık sigortası; ülkemizde yaşayan bireyin, sağlık riskleri ile karşılaşabileceği herhangi bir durumda, oluşabilecek harcamaları finanse edilmesini sağlayan bir sistem. 

KİMLER GENEL SAĞLIK SİGORTASINDAN YARARLANABİLİR? 

Tüm vatandaşları bu uygulamadan yararlanması için uygulanacak karar 2012 yılının Ocak ayında netleşti. Türkiye Cumhuriyeti’nde ikamet eden herkes genel sağlık sigortası kapsamında yer alıyor. 

2021 YILI GSS TUTARI NE KADAR?

Hane içindeki gelir düzeyin asgari ücretin brüt tutarının üzerinde olan kişilerde, ödenmesi gereken prim tutarı, asgari ücretin yüzde 3’lük bölümüdür. Bu nedenle bu yıl için bu kapsamdaki kişilerin ödeyeceği prim tutarı aylık 107.33 lira.

GSS ŞARTLAR NEDİR?

Genel sağlık sigortası hakkında birçok kişinin merak ettiği bir diğer konu ise, bu hizmetten yararlanmanın şartlarının neler olduğu. İlk olarak şunu belirtelim, eski yeşil kartlılar sağlık hizmetinden yararlanmak için müracaat etmeleri yeterli. Bunun haricinde primin kendileri ödeyen vatandaşların ya 30 gün prim ödemesi ya da 60 günden fazla prim borcunun bulunmaması gerekiyor. 

PRİM BORÇLARINDAN KURTULMAK İÇİN NE YAPILABİLİR?

Son güncellenen sistemde, yapılandırma kanunu ile para ödemeden veya ödeme için taksitlendirme yapılma olanağı getirildi. Vatandaşlar borçları olup olmadığını E-Devlet üzerinden sorgulayarak öğrenebilecek. Borçları bulunmayanlar sistemde, Başvuru şartı bulunmuyor, borçların faizleri otomatik olarak silindi. Borcun ana parasını ödeyenler de faiz, ceza ile karşılaşmayacak.

GSS’DE DİĞER YENİLİKLER NELERDİR?

Eğitim hayatını tamamlayan gençler belli bir yaş sınırı olmadan sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek. Orta öğreitm mezunu gençlerimize 20, yüksek öğretim mezunu kişilerin 25 yaşına kadar anne ya da babasından iki yıl boyunca bakmakla zorunlu olarak, anne veya babasından yararlanamıyor ise primi devlet tarafından karşılanmak üzere genel sağlık sigortası sisteminden yararlanabiliyor. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal