SGK Dökümünüzdeki Harflere Dikkat! Emekliliğiniz İptal Olabilir

İnternetten ya da E-Devlet'ten hizmet dökümünüze baktığınızda sigorta prim listenizde bazı harfler görüyorsanız ciddiye alın.

08.08.2021-16:37 - (Son Güncelleme: 08.08.2021-16:42) SGK Dökümünüzdeki Harflere Dikkat! Emekliliğiniz İptal Olabilir

İnternetten üzerinden de SGK hizmet bilgisine ulaşılan verilerde primlerin yanında bazı harfler de yer alıyor. Peki SGK dökümlerinde bulunan bu harfler ne anlama geliyor?

HARFLERİ DİKKATE ALIN

İnternetten ya da E-Devlet üzerinden hizmet dökümünüze baktığınızda sigorta prim listenizde bazı harfler görüyorsanız dikkate alın. Çünkü bu harfler emekliliğinizi ya da sigortanızı iptal olduğunu anlatmak istiyor olabilir. Ayrıca burada aldığınız maaşımızın SGK'ya bildirilip bildirilmediğini de rahat bir şekilde kontrolünü sağlayabilirsiniz. Bu dökümleri incelerken karşınıza bazı harfler çıkabilir. İşte bu harfleri gördüğünüzde dikkatli olmanızda fayda.

SGK KODLUYOR

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sahte sigortalı bildirimine engel olmak için bazı kriterler çerçevesinde iş yerlerini sahte, şüpheli ve kontrollü olarak tanımlamaktadır.

Bu tanımlar S (Sahte iş yeri), Ş (Şüpheli iş yeri) ve K (Kontrollü iş yeri) harfleri ile kodlanmaktadır. 

Hizmet dökümünde gördüğünüz 'Ş' harfi, sizi sigortalı bildiren iş yerinin şüpheli iş yeri kapsamında olduğu ve iş yeri hakkında denetim/inceleme yapılacağı anlamına gelir.

Bir işyerine 'Ş-Şüpheli' kodu konulmasının ardından bu iş yeri hakkında denetim süreci başlatılır. Denetim, bu iş yerinden sahte sigortalı bildiriminde bulunup bulunulmadığının tespiti amacı ile yapılır.

Denetim sonuçlanana kadar iş yerinin 'Ş' olan kodu değiştirilmez, denetim neticesine göre, sahte sigortalı bildirimi yapıldığı tespit edilirse 'Ş' kodu, 'S' (sahte iş yeri) olarak değiştirilir ve bu iş yerinden yapılan sahte hizmet bildirimleri de iptal edilir.

Herhangi bir problem olmadığı anlaşılırsa 'Ş' kodu tamamen kaldırılır ve bu iş yerinden yapılan hizmet bildirimleri geçerli sayılır. Denetimin ne kadar sürede sonuçlanacağı konusunda kesin bir şey söylemek doğru değildir.

Ancak denetimin sonucu açıklamadan da bu iş yerinden bildirilen sigortalılar, yani hizmet dökümünde 'Ş' harfi bulunan sigortalılar emeklilik talebinde bulunabilir, hatta aylıkları da bağlanır.

MAAŞ KESİLEBİLİR

Ancak denetim sonucunda bildirilen hizmetlerin sahte olması nedeni ile iptal edilmesi sonucunda emeklilik hakkını kaybedenlerin aylıkları kesilir ve yersiz ödenmiş olan aylıklar geri istenir.

 'Ş' harfi ile gösterilen iş yerlerinden adınıza yapılan bildirimler fiili çalışmanıza dayanıyorsa, endişe edilecek bir durum yoktur.

Eğer bu harfleri görmüşseniz hemen panik olmaya gerek yok. En yakın SGK'ya giderek durumu öğrenebilir, inceleme sonucunu takip edebilirsiniz.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal