GSS Prim Borcu Nasıl Ödenir?

TBMM'de Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçları için yeni bir yapılandırma paketi geçirildi. Buna göre, GSS prim borcu nasıl ve nereden ödeniyor?

11.06.2021-10:47 - (Son Güncelleme: 11.06.2021-10:47) GSS Prim Borcu Nasıl Ödenir?

Genel Sağlık Sigortası (GSS) nedeni ile borçlu olan pek çok vatandaş için Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’nde yeni bir yapılandırma paketi geçirildi. Söz konusu bu yeni paketin içerisinde GSS prim borçları ile ilgili olarak da birtakım düzenlemeler de yer alıyordu. TBMM’den geçen yapılandırma kapsamı içerisinde GSS borcu bulunan vatandaşlar borçlarını 18 ve 26 taksit olacak şekilde ödeyebilecek.

GSS BORÇLARI SİLİNİYOR MU?

GSS borcu olan vatandaşlar için sevindirici gelişme geçtiğimiz günlerde ifade edildi. Yapılandırma kapsamı içerisinde TBMM'den geçen GSS pirim borcu ödemelerinde, gelir testi uygulaması yapılacak. Yapılacak olan bu test ile geliri düşük olan vatandaşların borçları silinmiş olacak. Bununla birlikte borç ödemeleri, 18 taksit ve 36 aya kadar vade ile de ödenebilme fırsatı sunulacak.

GSS BORCU NASIL SORGULANIR?

Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçları e-Devlet sistemi üzerinden rahat bir şekilde sorgulanma işlemi yapılabilmektedir. Vatandaşlar, T.C kimlik numaraları ve şifreleri ile sisteme giriş yaptıktan sonra GSS borçlarını görebilecek.

GSS PRİM BORCU NASIL VE NEREDEN ÖDENİYOR?

GSS borç ödemeleri bankalarda, PTT şubelerinden ya da e-devlet sistemi üzerinden ödenme işlemleri yapılabilmektedir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayı ile beraber yürürlüğe girecek olan GSS borçları siliniyor. Birikmiş bulunan GSS borcu olanlar, 31 Aralık tarihine kadar yalnızca anaparayı ödeyerek yükümlülüğünü yerine getirmiş olacak. Gecikme faizi - cezası ise silinecek.

GSS borcu bulunanlar için ikinci bir durum da gelir testi ile ortaya çıkacak. Bugüne kadar hiç gelir testine girmemiş olanlar için 30 Kasım tarihine kadar süre tanındı.

Bu süre içerisinde kaymakamlıklara giderek gelir testine girenlerden, hane içinde kişi başına düşen geliri asgari ücretin brüt tutarının 3'te 1'inden az çıkanların (bin 192 lira) borçları silinecek ve primleri de devlet tarafından ödenecek.

GSS BORÇ YAPILANDIRMASINDAN KİMLER YARARLANACAK?

e-Devlet'ten GSS borcu görünenler.

Geçmişte GSS primini ödemeyenler.

30 Nisan 2021 tarihi öncesinden prim borcu birikenler.

GSS BORÇ YAPILANDIRMASINDA HANGİ İMKANLAR VAR?

Taksit yapmak isteyenin borcu yapılandırılacak.

GSS borcunu 31 Aralık tarihine kadar ödeyenin tüm gecikme cezaları silinecek.

Gelir testinde geliri düşük çıkanın borcu silinecek, primini devlet ödeyecek.

36 aya kadar vade imkanı olacak.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal