Google İşitme Engellileri Düşündü

Google, web tarayıcısı Google Chrome için bugün yeni erişilebilirlik özelliğini kullanıma açtı.

18.03.2021-11:32 - (Son Güncelleme: 18.03.2021-11:32) Google İşitme Engellileri Düşündü

Artık masaüstü tarayıcısındaki tüm video ve sesler canlı altyazı desteğine sahip olacak. İlk olarak Android 10 ile beraber hayatımıza giren canlı altyazılar, uzun süredir yalnızca Google'ın kendi telefonu Pixel ve Samsung telefonları ile sınırlı kaldı. Google web tarayıcısı Google Chrome için sonunda uzun süredir beklenen özelliği kullanıcılara sundu.

Yalnızca Pixel ve Samsung telefonlarında bulunan bu özellik Chrome tarayıcısıyla herkesin kullanımına açılıyor. İnternette altyazı desteği olmayan tüm video ve sesler için kendiliğinden altyazılar hazırlayacak yapay zeka hizmet vermeye başladı. İşitme engeli olan veya duyma zorluğu çeken kullanıcılar için de erişilebilirlik özelliği aktif edildi. 

Bir video izlerken ya da bir şey dinlerken otomatik olarak alt yazı penceresi mevcut sekmenin üzerinde açılıyor. Burada canlı bir şekilde alt yazıya dönüşen metinler, konuşmanın ardından kısa bir gecikmeyle kullanıcıya aktarılıyor. Tükettiğiniz içeriğin sesi kapalı olsa dahi alt yazı özelliği çalışıyor.


Bu özellik şu anda Google Chrome tarayıcısından açtığınız YouTube ve Twitch videolarında hiçbir sorun olmadan çalışıyor. Ayrıca SoundCloud ve Podcasts platformlarında da yine aynı başarıyla hizmet gösteriyor. Özellikle işitme engeli olan kullanıcılar için podcastlerin metine dönüşmesi harika bir deneyim olacak. Altyazılar şu an yalnızca İngilizce dil seçeneğiyle kullanıcılara sunuluyor. İleriki dönemlerde farklı dil seçenekleri de gelecek.

Canlı alt yazı seçeneğini açmak için:

  • Chrome’un Ayarlar sayfasını açın.
  • Üst taraftaki arama kısmına Erişilebilirlik yazın.
  • Açılan pencereden Canlı Altyazı düğmesini çalıştırın.

Geçtiğimiz günlerde de Instagram'ın da buna benzer bir özellik üzerinde çalıştığı ortaya çıkmıştı. Platform işitme engelli bireyler için Hikayeler paneline otomatik altyazı eklemeye hazırlanıyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal