Geyhatu Han Kimdir, Nasıl ve Ne Zaman Öldü?

Geyhatu Han Kuruluş Osman'da yaptığı hareketlerle birçok vatandaşın ilgisini çekiyor. Peki, Geyhatu Han gerçekte var mı? Geyhatu Han'ın dedesi kimdir? Geyhatu Han nereli?

23.02.2022-13:56 - (Son Güncelleme: 23.02.2022-13:56) Geyhatu Han Kimdir, Nasıl ve Ne Zaman Öldü?

Kuruluş Osman dizisinde işler kızışıyor ve Osman Bey'in ordusuyla Geyhatu Han arasında çatışmalar kızışıyor. Moğol imparatoru Geyhatu Han'ın gerçek olup olmadığı, özellikleri ve nasıl öldüğü merak ediliyor.

GEYHATU HAN KİMDİR?

1291 ile 1295 yılları arasında ilhanlı Devleti'ne hükmeden Geyhatu Han'ın doğum tarihi bilinmiyor. Abaka Han'ın oğludur. Abisi Argun Han tarafından 1285 yılında Anadolu'daki Moğol idaresinin başına getirildi. Başta olduğu vakit Aksaray'a kadarki beylikleri yüksek bir vergiye tabi tuttu. 1286 yılında 2. Gıyaseddin Mesud'u Anadolu Selçuklu tahtına oturttu. 2 yıl sonra Anadolu Selçuklularına isyan eden Eşrefoğulları ve Karamanoğullarını cezalandırma amacıyla Larende ve Karaman bölgesini yaptığı seferlerle tahrip etti. Abisi öldüğünde Antalya'da olan Geyhatu Han, Azerbaycan'a dönüp Ahlat yakınlarında 1291 yılında hükümdar oldu. İsyancı Anadolu beyliklerine karşı Anadolu'ya sefer düzenledi. Menteşe, Beyşehir, Kütahya ve Denizli topraklarına saldırdı. 

geyhatu han kimdir

Geyhatu Han döneminde Memlüklülerle savaştan kaçınıldı. Abisinin döneminde başlayan ekonomik bozulmalar onun döneminde daha da yükseldi. Ekonomiyi düzeltme amacıyla 1294 yılında altın ve gümüşü yasaklayıp kağıt parayla alışveriş başlandı. Bu durum, ticareti olumsuz etkilediği için kağıtla paradan vazgeçildi. 

GEYHATU HAN NASIL ÖLDÜ?

Ülkede ekonomik sorunlar ve salgın hastalıklar devam ederken Geyhatu Han sarayında zevk, eğlence ve sefa ile yaşamaktaydı. Bunun sonucu Geyhatu, Moğolların ileri gelenlerinden Baydu'nun önderliğini yaptığı bir isyanla tahttan indirilmeye çalışıldı. 21 Mart 1295 yılında yapılan savaşta Baydu'ya yenildi ve savaşı kaybetti. Mugan'a kaçan Geyhatu yakalandı ve 24 Mart 1295 tarihinde idam edildi.

geyhatu han nasıl öldü

GEYHATU HAN KİMİN OĞLU?

Geyhatu Han Abaka Han'ın oğludur. Cengiz Han'ın torunu ve İlhanlılar devletinin kurucusu Hülagü Han'ın oğludur. Abaka Han, babası Hülagü ile Bağdat'ı ele geçirdi. 1265 yılında tahta ıktı. Bizans İmparatoru'nun kızı Maria Despina ile evlendi. Memluklar ve Kıpçaklar ile savaştı. Hristiyan devletler ve Papa ile dostluk kurdu. İslamiyet'in yayılmasını engellemek için en çok baskı gösteren Moğol hükümdarıdır. 1 Nisan 1282 senesinde Hemedan'da öldü. Öldükten sonra yerine Müslüman kardeşi Ahmet Teküder Han geçti. Abaka Han'ın ölümünden sonra İstanbul'a dönen eşi Maria, Fatih semtinde Kanlı Kilise'yi kurmuştur.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal