Gerçek tereyağı nasıl anlaşılır? Uzmanlar uyardı dokunduğunuzda böyle oluyorsa sakın almayın!

Tereyağının hakiki olup olmadığını anlamak için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Peki, gerçek tereyağı nasıl anlaşılır?

29.07.2022-13:26 - (Son Güncelleme: 06.01.2023-17:24) Gerçek tereyağı nasıl anlaşılır? Uzmanlar uyardı dokunduğunuzda böyle oluyorsa sakın almayın!

Lezzetli bir yemeğin, harika bir kahvaltının, mükemmel sandviç ve tostun püf noktası genellikle hakiki tereyağı kullanmaktır. Günümüzde hakiki tereyağı bulmak çok zor hale geldi. Bazı durumlarda sahtesini gerçeğinden ayırmak bile neredeyse imkânsız hale geldi.

Tereyağının faydaları

Gerçek tereyağının faydaları saymakla bitmez. İçinde A, D ve E vitaminleri bulunan tereyağı aynı zamanda bir protein kaynağı. Kolesterolü düşürüp güçlü bir antioksidan olan tereyağı vücuttaki yağ oranını da koruyor.

Hakiki tereyağı nasıl anlaşılır

Tereyağının hakiki olup olmadığını anlamak için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Peki, gerçek tereyağı nasıl anlaşılır?

Yaptığınız yemeğin lezzetine lezzet katan, sağlığınıza olumlu yönde katkıda bulunan tereyağının gerçek olup olmadığını anlamak için birkaç küçük testi yapabilirsiniz.

- Hakiki tereyağını anlamanın en kolay yolu; tavada erittiğiniz tereyağı göz göz köpürmüyorsa sahtedir.

- Tereyağını oda sıcaklığında bıraktığınızda yumuşuyorsa gerçek, su gibi eriyorsa sahtedir.

- Tereyağı bütün halde eriyorsa gerçek, parçalanarak eriyorsa sahtedir. Bir parça tereyağı alın ve bir bardak sıcak suyun içine bırakın. Eğer tereyağı tek parçada küçülerek eriyorsa gerçek, su içinde parçalara ayrılarak eriyorsa sahtedir.

- Erimiş kısımların rengi daha koyuysa sahtedir. Tereyağımızı erittik. Eriyip tabağa akan kısımların rengine dikkat edin. Eğer erimiş kısımların rengi tereyağından daha koyuysa içinde gıda boyası kullanılmış demektir. Tüketmeyin.

- Buzdolabından çıkan tereyağını kesmekte zorlanıyorsanız gerçek, bıçak değdiğinde çatlıyorsa sahtedir. Buzdolabından çıkardığınız tereyağına bıçağı değdirin. Bıçak darbesi alan yerler küçük küçük parçalanıyorsa gerçektir ama eğer ki yağın bütünü çatlıyorsa sahte olma ihtimali epey yüksek.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal