Fransız Le Monde gazetesi: Türkiye, Ukrayna Rusya savaşının kilit oyuncusu

Fransa’da yayın yapan bir gazete olan Le Monde gazetesi, Ukrayna ile Rusya ülkeleri arasında arabulucu görevi gören ve gerekli müzakereleri sağlayan Türkiye’nin Ukrayna için diğer NATO ülkelerinden daha fazla efor harcadığını belirtti.

20.04.2022-10:22 - (Son Güncelleme: 20.04.2022-11:38) Fransız Le Monde gazetesi: Türkiye, Ukrayna Rusya savaşının kilit oyuncusu

Le Monde gazetesindeki bir haberde fikirlerine bölüm ayrılan Ukraynalı bir diplomat, boğazların savaş gemilerinin geçişine kapatıldığını belirterek, “Ankara sayesinde Odessa’yı kurtarabildik.” ifadelerini kullandı.

Fransa’nın önde gelen yayın organlarından biri olan Le Monde, Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşta müzakerelere ön ayak olmanın yanında bir dizi diplomasi trafiğine lider olan Türkiye’nin krizdeki kilit rolüne manşette yer verdi.

Ankara temel arabulucu konumunda

“Türkiye neden Karadeniz’deki ihtilafın hakemi oldu?” başlığının atıldığı o haberde, Moskova ve Kiev’le olan farklı ikili ilişkilerin gücüyle Ankara’nın, kendisini çatışmanın temel arabulucu konumuna aldığını ve özellikle iki kamp arasında iki müzakere oturumuna liderlik ettiğine vurgu yaptı.

Fransız Le Monde gazetesi: Türkiye, Ukrayna Rusya savaşının kilit oyuncusu

Haberde görüşleri alınan Ukraynalı bir diplomatın, “Ankara sayesinde Odessa’yı kurtarabildik” dediği aktarıldı. Türkiye’nin diğer NATO ülkelerinden daha fazlasını yaptığının vurgulandığı haberde, “Türkiye, savaşın dördüncü gününde Boğazları tüm savaş gemilerine kapatarak ‘Boğazların koruyucusu’ rolünü oynamasaydı, Rusya bölgeye ek deniz takviyesi gönderebilirdi. O zaman Ukrayna şehirleri Mariupol, Çernihiv veya Harkiv kaderine mahkum edilirdi.” şeklinde açıklamaları da bulundu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal