Çavuşoğlu’ndan Rusya Ukrayna ilişkilerini etkileyecek açıklama: Garantörlük talebi geldi!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna’nın Türkiye’den talep ettiği garantörlük ile alakalı kritik bir açıklama yaptı ve, "Garantörlük konusunda Ukrayna NATO’nun 5’inci maddesi gibi bir garantörlük istedi. Buna herkes karşı. Alternatif çözümler üretmek lazım." şeklinde konuştu. Bunun yanında Çavuşoğlu Kanada ve İsveç'teki ırkçı saldırılarla ilgili de açıklamalar yaptı.

19.04.2022-14:46 - (Son Güncelleme: 19.04.2022-14:46) Çavuşoğlu’ndan Rusya Ukrayna ilişkilerini etkileyecek açıklama: Garantörlük talebi geldi!

Mevlüt Çavuşoğlu’ndan kritik bir açıklama geldi. Buna göre Türkiye’yi garantör ülke olarak sayan Ukrayna’nın bu tarihi bazı çelişkileri beraberinde getirdi. 

Çavuşoğlu, Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ile ortak bir basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, "Garantörlük konusunda Ukrayna NATO’nun 5’inci maddesi gibi bir garantörlük istedi. Buna herkes karşı. Alternatif çözümler üretmek lazım. dedi ve ekledi: Türkiye savaşın içine hemen girecek, Türkiye oraya asker gönderecek" gibi ifadelerin de doğruyu yansıtmadığını açıkladı.

NATO’nun 5. maddesi nedir?

Ukrayna'nın NATO'nun 5'inci maddesine dayanan bir garantörlük talep etmesi üzerine tüm dikkatler NATO'nun 5. maddesine dönü. Peki bu 5'inci madde nedir?

Çavuşoğlu’ndan Rusya Ukrayna ilişkilerini etkileyecek açıklama: Garantörlük talebi geldi!

Bir ülkenin NATO'ya savaş açmasıyla beraber, bütün NATO ülkelerine karşı bir savaş başlatmış oluyor. Bunun sebebi NATO Antlaşması'nın beşinci maddesinden kaynaklanıyor. Söz konusu maddeye göre bir üyeye yapılan saldırı, tüm NATO üyelerine yapılmış şeklinde kabul ediliyor. NATO Antlaşması'nın beşinci maddesinde yer alan ifadeler tam olarak öyle:

“Taraflar, Kuzey Amerika'da veya Avrupa'da kendilerinden birine ya da daha fazlasına yöneltilecek silahlı bir saldırının, hepsine yönelmiş bir saldırı olarak değerlendirileceği ve eğer böyle bir saldırı olursa, BM Yasası'nın 51'inci Maddesi'nde tanınan bireysel ya da kollektif öz savunma hakkını kullanarak her birinin, Kuzey Atlantik bölgesinde güvenliği sağlamak ve korumak için bireysel olarak ve diğerleri ile uyum içinde, silahlı güç kullanımı da dahil olmak üzere gerekli görülen eylemlerde bulunarak, saldırıya uğrayan Taraf ya da Taraflar'a yardımcı olacakları konusunda anlaşmışlardır. Böylesi herhangi bir saldırı ve bunun sonucu olarak alınan bütün önlemler derhal Güvenlik Konseyi'ne bildirilecektir. Güvenlik Konseyi, uluslararası barış ve güvenliği sağlamak ve korumak için gerekli önlemleri aldığı zaman, bu önlemlere son verilecektir.’’

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal