Fransa ve İran savaşa hazırlanıyor: Zengezur’da 10 bin kişi toplandı

Fransa ve İran, aralarında PKK’lı teröristlerin de yer aldığı çeteleri günlük 12 dolar ücret karşılığında Zengezur hattında konuşlandırmaya başladı.

05.03.2024-09:44 - (Son Güncelleme: 05.03.2024-17:42)

Türk dünyası için kritik bir öneme sahip olan Zengezur Koridoru, Fransa ve İran’ın hedefinde yer almaya başladı. Fransa’nın para karşılığında binlerce Ermeni çetelerini sınırda mevzilendirmesinin ardından İran ve Hindistan da bölgeye silah nakletmeye başladı.

Antalya Diplomasi Forumu'nda Zengezur konusu gündeme geldi ve taraflar arasında tartışıldı. Ermeni tarafı, kontrol ve işleyişin kendi yetkileri altında olduğunu savundu. Türkiye'nin Ermenistan ile Normalleşme Süreci Özel Temsilcisi Serdar Kılıç'ın katıldığı görüşmelerde, Türk tarafı Zengezur'a özel bir statü verilmesini önerdi ve Rusya'ya bağlı olmakla birlikte otonom vilayet statüsüne sahip Kaliningrad modelinin uygulanmasını teklif etti. 

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev ise Diplomasi Forumu'nda yaptığı konuşmada, Ermeni Anayasası'ndaki bazı maddelerin Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü tehdit ettiğini dile getirdi.

Paralı askerler Zengezur’a gönderiliyor

Türkiye Gazetesi’nin haberine göre; Azerbaycanlı uzman Gaffar Mehdiyev, PKK'lı teröristlerin de dahil olduğu 10 bin kişinin Zengilan'dan başlayan ve Taşkesen'e uzanan hatta yerleştirildiğini belirtti. Sasna Tsrer, Voma, Nor Asala, Bever ve Yerkrapa gibi çetelerin günlük 12 dolar olan ücretlerinin Fransa ve Ermeni diasporası tarafından oluşturulan özel bir fon tarafından ödendiğini ifade etti.

Güvenlik kaynaklarına göre, Ermenistan-Azerbaycan sınır hattı ile Zengezur arazisine konuşlanan terörist ve çetelerin Suriye, Lübnan, Avrupa ülkeleri, İran ve ABD'den toplandığı bilgisine ulaşıldı.

Savaş hazırlıkları başladı

Prof. Dr. Mehdiyev, mevcut durumun sürdürülebilir olmadığına vurgu yaparak, sınırdaki tacizlere dikkat çekti ve şu uyarılarda bulundu:

Zengezur, sadece Türk dünyası ve Ermenistan'ı ilgilendiren bir koridor değil; aynı zamanda bölge ve dünya ticareti için kritik bir öneme sahiptir. Ermeniler, hiçbir sözlerini tutmamışlardır. Antalya'da güvenlik ve ticaret işleyişinin Ermeni kanunlarının geçerli olacağı ısrarını sürdürmeleri, Rusya, Türkiye ve Azerbaycan tarafından kesinlikle kabul edilmeyecektir. Ermeniler, üç yıldır Fransa ve İran'dan aldıkları talimat doğrultusunda en ufak bir adım atmamışlardır. Gizlice savaş hazırlığı içindeler ve bu faaliyetleri, Samvel Babayan adlı sözde Karabağ komutanının açıklamalarıyla ortaya çıkmıştır. Babayan, herkesin savaşa hazırlıklı olması gerektiğini belirtmiştir. Hindistan, İran ve Fransa'nın bölgeyi sofistike silahlarla ateş topuna çevirmek istedikleri söylenmektedir. Ermenistan'a çalışan çeteciler, Suriye, Lübnan, Avrupa, İran ve ABD'den toplanmışlardır. Fransız ve İranlı askeri uzmanlar, pusudaki çetelere sabotaj, elektronik harp, füze, mayın ve istihbarat eğitimleri vermektedir. Erivan, Fransa'dan modern silah sistemleri aldığını itiraf etmiştir. Hindistan da Brahmos süpersonik uzun menzilli seyir füzelerini Ermenistan'a teslim etmiştir.

Fransa ve İran savaşa hazırlanıyor: Zengezur’da 10 bin kişi toplandı

Aliyev’den açıklama

Stratejist Taleh Şahsuvarlı, Erivan'ın dış etkilerle anlaşma maddelerini uygulamamakta direndiğini belirtti.

Fransa ve İran'ın farklı planlara sahip olduğunu ifade eden Şahsuvarlı, "Zengezur hattına militan ve silah yığıyorlar. Ayrıca, koridorun Ermeni tarafında kalan birçok köy boşaltıldı. İran, buradan hile yoluyla arazi topluyor ve yandaşlarını yerleştiriyor. Fransa, dağılan ordusunu toparlaması için Paşinyan'a telkinde bulunup silah veriyor." dedi.

Azerbaycan güvenlik kaynakları, sınıra taşınan çetelerin Ermeni Savunma Bakanlığı kaydının olmadığı bilgisini paylaştı. Bakü'nün artan tehdit ve sabotaj girişimlerine karşı tedbir aldığı belirtilirken, Azerbaycan lideri Aliyev, Ermenistan'ın silahlandırılmasını ciddi bir tehdit olarak nitelendirerek, "Bu duruma daha fazla tepkisiz kalamayız" mesajını verdi.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal