Konut kredisinde yeni sistem: Belgeyi getirenler muaf olacak

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), geçen yıl uygulamaya konan ve ikinci kez ev alacaklara yönelik kredi sınırlamasında düzenlemeye gitti. İşte ayrıntılar…

05.03.2024-09:34 - (Son Güncelleme: 05.03.2024-17:42)

Konut kredisi konusunda geçtiğimiz yapılan değişikliklerin ardından Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından bu kez yeni bir düzenlemeye gidildi. 

Konu hakkındaki detaylar hakkında konuşan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, milliyet.com.tr’ye anlattı. Özelmacıklı şunları söyledi: 

“Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu kentsel dönüşüm sürecindeki riskli konut sahiplerine kredi kolaylığı getiren bir adım attı diyebiliriz. Bu çerçevede daha önce konut kredilerine getirilen bazı sınırlamalar kentsel dönüşüm kapsamına giren yapılar için kaldırılmış oldu.’’

Konut kredisinde yeni sistem

BDDK'nın 15 Şubat 2024 tarihli 10849 karar sayılı yazısıyla, önceki 24 Ağustos tarihinde alınan 10656 ve 10655 sayılı kararların etkileri gözden geçirildi. Bu çerçevede, kentsel dönüşüm projelerinde yer alan riskli konutlar için kredi sınırında önemli bir değişiklik yapıldı.

Konut kredisinde yeni sistem: Belgeyi getirenler muaf olacak

Önceden alınan kararlardan biri olan 24 Ağustos 2023 tarihli 10656 sayılı kararda, teminat olarak alınan konutun değerine bağlı olarak kredi tutarında kısıtlama getirilmişti. Bu kısıtlama, kişinin kendisinin, eşinin ve 18 yaş altındaki çocuklarının malik olduğu bir konutun bulunması durumunda kredi miktarının yüzde 75 azaltılmasını içeriyordu.

Diğer bir düzenleme olan 24 Ağustos 2023 tarihli 10655 sayılı kararda ise, teminat olarak alınan kredilerde risk ağırlığı yüzde 35'ten yüzde 150'ye yükseltilmişti. Ancak yeni kararla birlikte, kentsel dönüşüm projelerinde yer alan riskli konutlar için özel bir muafiyet getirildiği görülüyor.

Belgeyi getiren sınırdan muaf olacak

Yapılan son düzenleme, önceki iki kararın değerlendirilmesinde yaşanan kısıtlamaların ortadan kaldırılmasını sağladı. Bu kapsamda, kişilerin sadece bir konuta sahip olmaları, afet riski altındaki alanlarda yer alan ve dönüştürülmesi gereken riskli yapı tespit edilen bir yerde bulunmaları, ve bu yerdeki yapıların yıkıldığı veya yıkım kararı alındığı durumlar değerlendirilmeyecek. Bu durumda olan kişilere, mevcut bir konutunun olmadığı kabul edilerek kentsel dönüşüm kredisi ve diğer taşınmaz alımlarında kredi imkanından faydalanma şansı tanınacak.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal