Meteoroloji’den tüm yurda uyarı: Sıcaklıklar 10 derece birden düşecek, 16 ilde sarı ve turuncu kodlu uyarı!

Türkiye genelinde uzun bir süre mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıkların, İstanbul dahil birçok kentte çarşambadan itibaren soğuk ve yağışlı bir hava ile değişeceği konusunda Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve uzmanlardan uyarılar yapıldı.

05.03.2024-09:31 - (Son Güncelleme: 05.03.2024-11:57)

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye genelindeki 16 kent için sarı ve turuncu kodlu yağış uyarıları yayımladı. Bu uyarılar, kıyı Ege, Batı Akdeniz kıyıları ile Adana ve Mersin çevrelerinde yer yer kuvvetli yağışların beklendiğine işaret ediyor. Yağışların şiddetli olabileceği bölgelerde yaşanabilecek olumsuzluklara karşı vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmaları istendi.

Yağışlar 5 gün sürecek

Meteoroloji Hava Tahmin Uzmanı Yusuf Ziya Yavuz, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nde yaptığı açıklamada, yurt genelinde yaşanacak hava sıcaklıkları ve beklenen yağışlar hakkında bilgi verdi.

Yavuz'un açıklamalarına göre, önümüzdeki günlerde Türkiye genelinde hava sıcaklıklarında düşüş yaşanacak ve yağışlı bir hava etkili olacak. Yağışların özellikle kıyı Ege, Batı Akdeniz kıyıları, Adana ve Mersin çevrelerinde yer yer kuvvetli olması bekleniyor. 5 gün sürecek yağışlar hakkında açıklamada bulunan Yavuz, "Batı bölgelerindeki yağışların gök gürültülü sağanak şeklinde olması beklenirken, çarşambadan itibaren kuzeyden gelen yeni bir yağışlı havanın etkisiyle sıcaklıklarının düşmesini, Karadeniz'in iç kesimleri ve Doğu Anadolu bölgesinin yükseklerinde karla karışık yağmurla kar yağışının görülmesini bekliyoruz." ifadesinde bulundu.

Ege'nin güneyi, Akdeniz'in batısı ve İç Anadolu'nun güneyinde yarın kuvvetli lodosun etkili olacağını bildiren Yavuz, sürücüleri dikkatli olmaları konusunda uyardı.


Sıcaklıklar 10 derece birden düşecek

Yusuf Ziya Yavuz, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nde yaptığı açıklamada, yurt genelindeki hava sıcaklıklarını ve yağış durumunu değerlendirdi. Yavuz'un yaptığı açıklamalara göre, hafta sonu Doğu Anadolu Bölgesi'nde etkili olması beklenen yağışların ardından yeni bir hava sisteminin görüleceği belirtildi.

Yavuz, Doğu Anadolu'da hafta sonu görülecek olan yağışların, bölgedeki sıcaklıkları etkileyeceğini ve bu durumun hafta sonu boyunca devam edeceğini ifade ederek şu açıklamada bulundu:

"Sıcaklıklar şu an mevsim normallerinin üstünde ancak çarşamba gününden itibaren düşüşler başlıyor. Perşembe ve cuma günü sıcaklıklar mevsim normallerinde olacak, hafta sonu ise mevsim normallerinin altına düşecek. İlk değerlendirmelere göre mart ayı adeta kapıdan baktıracak. Yurt genelinde 10 derece gibi hızlı bir sıcaklık düşüşü görülebilecek. Mevsim geçişlerinde vatandaşlarımız sıcak havayı görünce rahatlıyorlar ama bahara aldanmamak gerekiyor. Çarşambadan itibaren hava durumuna dikkat etmek gerekiyor."

Ankara, İzmir, İstanbul…

Meteoroloji Hava Tahmin Uzmanı Yusuf Ziya Yavuz, Ankara'da hafta boyunca görülecek yağışlarla ilgili açıklamalarda bulundu. Yavuz'un yaptığı değerlendirmeye göre, Ankara'da hafta boyunca etkili olacak yağışların gün içerisinde aralıklı olarak görüleceği belirtildi. Ancak, perşembe ve cuma günleri özellikle Kızılcahamam gibi kuzey ilçelerde kar yağışı ihtimalinin bulunduğu vurgulandı.

Yavuz, yaptığı açıklamada, "Ankara'da hava sıcaklığı 18 derece iken sıcaklık hafta sonu 8 dereceye kadar düşecek. Gece sıcaklıklarının ise 4 dereceden eksi 2'ye kadar düşmesini bekliyoruz." dedi.

Yavuz'un yaptığı değerlendirmeye göre, İstanbul'da dört gün boyunca yağışlı bir hava bekleniyor. Gündüz sıcaklıklarının 15-16 dereceden 10 dereceye, gece ise 8-10 dereceden 4 dereceye kadar düşeceği belirtildi.

İzmir'de de durum farklı değil. Yavuz, İzmir'de de dört gün boyunca aralıklı yağışların görüleceğini açıkladı. Gündüz ve gece sıcaklıklarının 7-8 dereceye kadar düşeceği tahmin ediliyor.


Sarı ve turuncu kodlu uyarılar verildi

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden alınan son değerlendirmelere göre, Türkiye genelinde 16 il için sarı ve turuncu kodlu hava uyarıları yapıldı. Bu kodlar, meteorolojik olaylara karşı vatandaşların dikkatli olmalarını ve gerekli önlemleri almalarını sağlamak amacıyla kullanılmaktadır.

Sarı kod verilen iller şunlar:

- Afyonkarahisar

- Ankara

- Aydın

- Antalya

- Balıkesir

- Burdur

- Eskişehir

- Denizli

- Isparta

- İzmir

- Kütahya

- Konya

- Manisa

- Uşak

- Karaman

Turuncu kod verilen iller:

- Antalya

- Muğla

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, bu illerde hava koşullarının belirli bir süre boyunca riskli olabileceği konusunda uyarıda bulunarak vatandaşların gerekli tedbirleri almalarını ve meteorolojik raporları takip etmelerini önerdi. İlgili bölgelerde yaşayan vatandaşların güncel hava durumu raporlarına ve yerel otoritelerin uyarılarına dikkat etmeleri önemlidir.


Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal