Fitch Ratings Tahminini Açıkladı, Türkiye Ekonomisi Büyüyor mu?

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin 2021 yılı için büyüme oranını yükseltti. Peki, Türkiye büyüme oranı ne kadar yükseldi? Sizler için derledik.

18.03.2021-00:12 - (Son Güncelleme: 03.12.2021-13:39) Fitch Ratings Tahminini Açıkladı, Türkiye Ekonomisi Büyüyor mu?

Fitch Ratings, Türkiye’nin büyüme oranında yaptığı tahmini yükseltti. Ekonomi tahminleri yapan Fitch Ratings daha önce de Türkiye’nin büyüme oranı için bir tahminde bulunmuştu ancak oran değişti. İşte detaylar…

TÜRKİYE EKONOMİSİ BÜYÜYOR

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch Ratings, son açıklamasında Türkiye hakkında değerlendirmelerde bulundu. Daha önce Türkiye’nin büyüme oranı tahminini eylül ayında yapan Fitch Ratings, yüzde 9.2 oranını vermişti. Fitch Türkiye için yaptığı son açıklamada 2021 yılı büyüme oranını 9.2’den 10.5’e çıkardı.

Büyüme oranını yukarı doğru revize eden uluslararası kuruluş Türkiye’nin kredi notunu da BB- olarak kaldığını söyledi. Görünümü de durağandan negatife seviyeye indirdi. Türkiye’nin enflasyon oranıyla ilgili de açıklamalar yapan Fitch, 2021 yılının sonunda enflasyon oranının yüzde 25’e varacağı yönünde bir tahminleri olduğunu söyledi.


YÜZDE 7.4 BÜYÜMÜŞTÜ

Türkiye ekonomisi bu yılın üçüncü çeyreğinde 7.4 oranında bir büyüme kaydetmişti. Büyümenin faaliyetler bazında da etkileri açıklanmıştı. Buna göre önceki yıla göre; mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri yüzde 25,4, bilgi ve iletişim faaliyetleri yüzde 22,6, diğer hizmet faaliyetleri yüzde 11,7, sanayi yüzde 10,0, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri yüzde 8,3 ve gayrimenkul faaliyetleri yüzde 4,7 arttı. Finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 19,9, inşaat yüzde 6,7, tarım, ormancılık ve balıkçılık ise yüzde 5,9 azaldı.

Eylül ayında bu yılki büyüme oranının 9.2 olabileceğini söyleyen Fitch, Türkiye ekonomi verileri ilerledikçe büyümenin daha büyük bir oranda olacağını açıkladı. 

2022 YILI İÇİN DE YENİ TAHMİN GELDİ

2021 yılı için büyüme oranı tahminini değiştiren Fitch, 2022 yılı tahmini için de bir revize yaptı. Daha önce 2022 yılı büyüme oranını 3.5 oranında tutan Fitch Ratings, gelecek yılın da oranını yükselterek 3.6 oranında düşündüklerini açıkladı.

Ekonomi büyümesinin Türkiye için takdir edilmesi gereken bir durum olduğunu söyleyen kuruluş, benzerlerine oranla güçlü bir büyüme olduğunu da ekledi. Ancak kişi başına düşen milli gelir noktasında Türkiye’nin düşüşte olduğunu söyleyen Fitch, dolar bazında kişi başına düşen milli gelirin 8 bin 500 dolar olmasını beklediklerine de değindi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal