Uluslararası Kuruluşlardan Piyasaları Endişeye Sokan Değerlendirme

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu olan Fitch Ratings, Kovid-19 salgınında yeni Omicron varyantıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

25.02.2020-17:16 - (Son Güncelleme: 30.11.2021-16:39) Uluslararası Kuruluşlardan Piyasaları Endişeye Sokan Değerlendirme

Kaydedilen en tehlikeli varyant olan ve içerisinde birçok mutasyon bulunduran yeni Omicron varyantının piyasaları alt üst edeceği konuşuluyor. Kripto para dünyasında aynı isimli bir tokenin değer artış rekorları kırmasına yönelik haberler gündeme oturmuştu. Ekonomide hızlı iniş çıkışların yeni varyant sebebiyle olduğu düşünülmekte. Fitch Rating, konuyla ilgili görüşlerini açıkladı. İşte detaylar…

OMICRON VARYANTI PİYASAYI ALT ÜST EDEBİLİR Mİ?

Dolar, Euro kurundaki oynamaların ve kripto para borsasındaki ani iniş ve çıkışların sebebi yeni varyant Omicron olarak görülüyor. Yeni varyantın tehlike boyutunun, konuyla ilgili ülkeler arası konuşmaların ve faaliyetlerin dünya ekonomisini etkilediği görüşü gündemde.

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch Ratings konuyla ilgili görüşlerini açıkladı. Fitch Rating’e göre yeni varyant ekonomide kalıcı bir duruş sergilemiyor. Yeni varyantın küresel boyuttaki hasar tablosu çıkarılmadan ekonomi tahminlerine dahil edilmemesi gerektiğini söyleyen Fitch Ratings konuşmak için erken olduğunu söyledi.

Yapılan açıklamaya göre yeni varyantın 2020 yılında tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs’ün getirdiği ekonomi iniş çıkışlarının büyüklüğü kadar bir boyutta etkili olmayacak. Görüşlerinin bu yönde olduğunu açıklayan Fitch Ratings, yeni varyant seyrinin daha tehlikeli bir boyuta doğru ilerlemesi durumunda zorlukların görüleceğini söyledi.

FED BAŞKANI POWELL: RİSK OLUŞTURUYOR!

Yeni varyant konusunda ABD Merkez Bankası (FED) başkanı Jerome Powell da değerlendirmelerde bulundu. Yeni varyantın aşağı yönlü riskler oluşturduğunu söyleyen Powell, istihdam konusunda da sıkıntılı süreçlerin geleceğini söyledi.

Durumun psikolojik yönüne de değinen Jerome Powell, varyantla birlikte salgının genel anlamda insanların çalışma isteği üzerinde de olumsuz bir etki oluşturacağını ve bu durumun iş piyasasını etkileyeceğini de ekledi. Tedarik zinciri için de olumsuz bir durum olarak değerlendirilen Omicron, küresel ekonomi için riskler taşıyor.


OMICRON KÜRESEL EKONOMİ İÇİN BÜYÜK BİR RİSK TAŞIYOR

Şu an için konuşmanın erken olacağını vurgulayan Fitch Ratings, yeni varyantın daha riskli bir boyuta ulaşması durumunda küresel ekonominin bundan etkileneceğini de ekledi. Turizmin koronavirüs öncesindeki normallerine dönüşünün yeni varyant nedeniyle aksayacağını söyleyen Fitch Ratings, diğer hizmet alanlarındaki dönüşün de yavaşlamasının olası olacağını belirtti. Özellikle enflasyon artışının yeni varyant sonrası için dünya ekonomisinde olumsuzluklara yol açması da bekleniyor.

FİTCH’İN KÜRESEL BÜYÜME TAHMİNİ NEYDİ?

Fitch Ratings’in raporunda küresel ekonomi için büyüme oranının yüzde 5,3’ten 6,1’e yükseldiği belirtilmişti. Ayrıca ABD’de ekonomi büyümesi için tahminin 4,5’ten 6,2’ye yükseldiği de eklenmişti. Çin’in ise 8’den 8,4 oranına yükseleceği öngörülmüştü. Raporda, Euro Bölgesi için ise ekonomi büyüme hızının 4,7 oranında sabit kaldığı söylenmişti. Büyüme rakamlarını belirleyen raporun ardından yapılan değerlendirmelerde salgının hala devam ettiği ama görünüşe göre ekonomik krizin son anlarını yaşadığımız söylenmişti. Omicron varyantından sonra ekonomide büyüme hızlarının gerileyip gerilemeyeceği merak konusu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal