Finlandiya, DSÖ Coronavirüs Test Tavsiyesini Sorguluyor

Finlandiya’nın ulusal sağlık otoritesi, cuma günü Dünya Sağlık Örgütü’nün ülkelere bu hafta test kapasitesinin bitmesinin ardından coronavirüs için mümkün olduğunca çok hastayı test etme çağrısını sorguladı.

20.03.2020-12:08 - (Son Güncelleme: 20.03.2020-12:15) Finlandiya, DSÖ Coronavirüs Test Tavsiyesini Sorguluyor

Diğer birçok ülkeden farklı olarak Finlandiya'da, coronavirüs testleri yalnızca en savunmasız gruplarla ve sağlık personeli ile sınırlandırılıyor.

Ulusal sağlık yetkilileri, hafif semptomları olan insanları test etmenin sağlık kaynakları israfı olacağını dile getiriyor.

Finlandiya Sağlık ve Refah Enstitüsü sağlık sorumlusu Mika Salminen Helsingin, Sanomat gazetesine verdiği demeçte “DSÖ'nün test talimatlarını anlamıyoruz. Artık hastalığı dünyadan tamamen kaldıramayız. Birisi bunu iddia ederse salgını anlamıyor." şeklinde konuştu.

DSÖ genel müdürü Tedros Adhanom Ghebreyesus çarşamba günü test stratejisinin “her ülkede coronovirüsle mücadelede belkemiği olması gerektiğini” söylemişti.

Finlandiya’nın hastalığın yayılmasının bilinirliği geçtiğimiz hafta testi kısıtlamaya başladıktan sonra hızla zayıfladı.

Perşembe günü, Finlandiya'da virüs için yalnızca yaklaşık 3 bin kişi test edildi, bu da “yaklaşık 400” onaylı vaka ile sonuçlandı, sağlık yetkilisi ise enfekte olanların gerçek sayısının 20 ila 30 kat daha yüksek olabileceğini kaydetti.

Salminen, Finlandiya'nın günde yaklaşık 1500 kişiyi test edebileceğini ancak tam kapasiteyi kullanmadığını söyledi.

Salminen, “Mümkün olduğunca fazla test yapmıyoruz, daha çok gerektiğinde yapıyoruz.” şeklinde konuştu.

Ayrıca “Evde hasta olanlar testten faydalanmayacaklar” ifadelerini kullandı.

Finlandiya hükümeti pazartesi günü yaptığı açıklamada, kapasiteyi artırmak için testlere daha fazla para harcayacağını duyurmuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal