Ferritin nedir, ne demek? Ferritin testi nasıl yapılır? Ferritin normal değerleri

Kanda buluna ferritinin ne olduğu merak edilmektedir. Ferritin düşüklüğü olarak duyduğumuz bu değerin ne anlam ifade ettiği ya da bu değerin ne işe yaradığı araştırılıyor. Peki, Ferritin nedir? Ferritin testi nasıl yapılır? Ferritin düşüklüğü sebepleri nelerdir? İşte merak edilen tüm soruların yanıtları…

22.05.2022-17:03 - (Son Güncelleme: 23.05.2022-12:36) Ferritin nedir, ne demek? Ferritin testi nasıl yapılır? Ferritin normal değerleri

Ferritinin, vücutta demir depolayan ana protein olarak görev alır. Kanda yer alan ferritin miktarı vücudumuzdaki demir miktarını anlatmaktadır. Kandan bulunan bu değer zaman zaman doktorlar tarafından istenmektedir. Normal bir kan testi olarak verdiğinizde de ferritinin miktarınızı öğrenebilirsiniz. Peki, Ferritin nedir? Ferritin testi nasıl yapılır? Ferritin düşüklüğü sebepleri nelerdir? İşte merak edilen tüm soruların yanıtları…

Ferritin testi neden yapılır?

Doktora başvurduğunuzda halsizlik, yorgunluk gibi şikayetlerinizin olması durumunda kansızlık testi istenebilir. Doktor bu durumda hastanın kan sayımı testi yani hemogram istemektedir. Hemogram sonucunuza göre de hemoglobin miktarınız belirlenir. Yapılan testler sonucunda kansızlığı etkileyen demir yani ferritinin değerine de bakılmaktadır. Vereceğiniz kan testinde bu değer kolaylıkla çıkmaktadır.

Ferritin normal değeri nedir?

Erkeklerde bu değer 24-336 nanogram/mL (ng/mL) olmalıdır,

Kadınlarda ise bu değer 11-307 ng/mL aralığında olmalıdır.

Yenidoğan bebeklerde ise 25-200 ng/mL aralığında olmalıdır.

1 aylık bebeklerde: 200-600 ng/mL,

2-5 aylık bebeklerde: 50-200 ng/mL,

6 ay-15 yaş arası: 7-140 ng/mL arasında olması gerekir.

Ferritinin Nedir

Ferritin testi nasıl yapılır?

Kişinin vücudundaki demir miktarının öğrenilmesi için yapılan bu test kanda bulunan ferritini ifade edir. Kanda bulunan ferritinin miktarı gerçekte kan bulunan ferritin miktarı vücutta bulunan toplam ferritin miktarının çok azıdır. Vücutta dalak, iskelet kasları, karaciğer ve kemik iliğinde de ferritinin bulunmaktadır. Ferritinin testi demir eksikliği tespiti için yapılır.

Ferritinin testi iğneyle alınan bir miktardan kan ile teste gönderilmesi sonucunda belirlenmektedir. Korkulacak ya da ağrılı bir işlem değildir.

Ferritin düşüklüğü nedir?

Bu durum demir ile bağlantılıdır. Vücutta yeteri kadar demir bulunmaması kırmızı kan hücrelerinde bulunan hemoglobinin düşmesine neden olmaktadır. Hemoglobin vücutta dokulara oksijen taşımaktadır. Oksijen miktarını alamayan organların işleyişinde de problem görülmeye başlar. Ferritinin değerindeki düşüklük hafif ya da orta olduğunda herhangi bir belirti yaşanmaz. Ancak olması gereken değerin altında olması durumunda nefes darlığı, halsizlik, baş dönmesi, cildin solması ve çarpıntı gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

Ferritinin Düşüklüğü Neden Olur

Ferritin düşüklüğü nedenleri?

Ferritin eksikliğinin en büyük nedeni kan kaybıdır. Kan kaybı sadece yaralanmalar ile olmamaktadır. Mesela kadınların regl döneminde fazla kan kaybetmesi de buna bir örnek olabilir. Bu durum ferritinin değerinin düşmesine neden olur.

Bunun dışında kadın ve erkeklerde yemek borusu ülseri, mide ve kolon ülserleri, kronik enfeksiyonlar, gastrointestinal kanamalar, enflamatuar bağırsak hastalıkları sonucunda da ferritin düşüklüğü görülebilir.

Dünya Sağlık Örgütü ( WHO )tarafından açıklanan verilerde dünya nüfusunun yüzde 80’inde demir eksikliği bulunmaktadır.

Eğer bir sağlık sorununuz olmadığı halde ferritin düşüklüğünüz var ise bunun nedeni demir bakamından yeterli besinleri tüketmemeniz olabilir. Demir eksikliğiniz var ise kırmızı et, balık, tavuk eti, yeşil yapraklı sebzeler ve zenginleştirilmiş tahıl gibi besinleri tüketmelisiniz. Bu ürünlere sık sık beslenmenizde yer vermenizde fayda var.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal