Fed’den enflasyon açıklaması: ‘En büyük finansal risk’

ABD Merkez Bankası (Fed), enflasyonun inatçı durumunun ve parasal sıkılaşmanın finansal istikrara karşı en büyük risk olarak görüldüğünü kaydetti.

20.04.2024-10:18 - (Son Güncelleme: 20.04.2024-17:47)

Finansal İstikrar Raporu’nun Nisan sayısını kamuoyu ile paylaşan ABD Merkez Bankası (Fed), inatçı enflasyon ve sıkı para politikasının etkilerinin piyasa katılımcılarının büyük çoğunluğuna göre finansal istikrara karşı en büyük riskler olduğunu duyurdu.

‘En büyük finansal risk’

AA’da yer verilen habere göre; Raporda, piyasa katılımcıları arasında en belirgin riskin hala inatçı enflasyon ve sıkı para politikası etkileri olduğu vurgulandı.

Piyasa katılımcılarının çoğunun, enflasyonun yeniden hız kazanmasının faiz oranlarını beklenenden daha uzun süre yüksek tutabileceği endişesi taşıdığı ifade edildi. Raporda, "Kalıcı enflasyon baskısının, beklenenden daha sıkı para politikası uygulanmasına yol açma riski, en çok dile getirilen riskler arasında yerini koruyor," denildi.

Fed’den enflasyon açıklaması: ‘En büyük finansal risk’

Ortadoğu ve Ukrayna küresel risk oluşturuyor

Rapor, piyasa katılımcılarının en büyük endişesinin hala inatçı enflasyon ve sıkı para politikası olduğunu belirtti. Katılımcıların çoğunluğunun enflasyonun yeniden ivme kazanmasının faiz oranlarını beklenenden daha uzun süre yüksek tutabileceğini düşündüğü ifade edildi. Ayrıca, raporda "Kalıcı enflasyon baskısının, daha kısıtlayıcı bir para politikası duruşuna yol açma riskinin en sık dile getirilen risk olduğu" vurgulandı.

Raporda, katılımcıların yaklaşık üçte ikisinin politika belirsizliğini bir risk olarak gördüğü ve ticaret politikası ile artan jeopolitik gerilimlerin de dahil olduğu birçok belirsizlik alanına dikkat çekildiği belirtildi. Ayrıca, ABD'deki kasım ayı başkanlık seçimlerine dair politika belirsizliğinin de raporda ele alındığı kaydedildi.

Fed'in raporunda, Ortadoğu'daki çatışmaların ve Rusya'nın Ukrayna'daki savaşının, enerji ve emtia piyasaları ile küresel değer zincirlerinde sürekli aksama olasılığı da dahil olmak üzere küresel ekonomik faaliyetlere yönelik riskler oluşturduğu ifade edildi. Jeopolitik gerilimlerin veya politika belirsizliğinin daha da artmasının ekonomik aktiviteyi azaltabileceğine işaret edilen raporda, bunun enflasyonu artırabileceği ve finansal piyasalardaki oynaklığı artırabileceği vurgulandı.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal